Sari la conținut

Cât de periculoase sunt varicele netratate?

Varicele sunt unele dintre cele mai răspândite afecțiuni de pe glob, fiind întâlnite la aproximativ 50% din populație. În țara noastră se estimează că 1 din 5 români suferă de varice, potrivit studiului VeinConsult, cel mai mare studiu epidemiologic cu privire la boala venoasă cronică.

Cu toate acestea, foarte puțini români conștientizează gravitatea varicelor și se adresează medicului doar atunci când devin foarte supărătoare sau, mai rău, când apar complicații de temut: ulcer varicos, tromboflebită superficială sau profundă. Aceste riscuri ar putea fi evitate dacă varicele sunt tratate din timp. În prezent, există soluții moderne și eficiente pentru prevenirea și tratarea varicelor.

Boala venoasă cronică, o afecțiune care nu trebuie neglijată

Adesea ignorate și considerate greșit doar o problemă estetică, varicele reprezintă o afecțiune medicală complexă, cu numeroși factori de risc și complicații redutabile. Știați că din cauza unor „banale” varice pot apărea răni deschise (ulcere) la nivelul gambei sau cheaguri de sânge (trombi) care blochează circulația sangvină? Ei bine, în aceste stadii avansate, boala venoasă cronică devine de-a dreptul invalidantă.
Boala are o evoluție silențioasă, care la debut nu este alarmantă pentru pacienți.

Mulți consideră că primele simptome sunt o consecință firească a activității zilnice. Orele prelungite de stat în picioare sau la birou, obiceiul de a purta încălțămite și îmbrăcăminte departe de a fi confortabile, expunerea la căldură și mulți alți factori afectează sănătatea picioarelor. Astfel apar simptome precum durerile difuze la nivelul gambei, senzația de „picioare grele” sau „picioare obosite”, furnicăturile, umflarea gleznelor.

În lipsa tratamentului adecvat, boala evoluează spre stadii severe: apariția venelor varicoase, dilatate, modificări trofice la nivelul pielii neprovocate de lovituri, ulcer de gambă (rană deschisă care nu se vindecă), tromboflebită (trombi sau cheaguri de sânge pe venă). Cu cât boala venoasă este lăsată să avanseze, cu atât suprafața gambei afectate de leziuni este mai mare. Din păcate, de regulă, pacienții se prezintă la medic în aceste stadii grave, greu de tratat.

Factori de risc

Femeile sunt de patru ori mai predispuse de a dezvolta boala varicoasă față de bărbați. Potrivit statisticilor VeinConsult, 80% dintre persoanele cu varice sunt femei, pe când în rândul bărbaților afecțiunea se regăsește în proporție de 20%. Principalul factor declanșator este ereditatea. Se apreciază că până la 80% dintre cazurile de varice primare sunt moștenite genetic. Există însă și factori externi care favorizează apariția bolii venoase cronice:

  • statul prelungit în picioare (ortostatismul) sau posturile vicioase la birou,
  • obezitatea,
  • expunerea la temperaturi extreme (căldură sau frig),
  • sedentarismul,
  • imobilizarea prelungită,
  • sarcina și perioada după naștere,
  • anticoncepționalele orale,
  • fumatul.

Sarcina reprezintă o perioadă cu risc major în ceea ce privește apariția varicelor, în special din al treilea trimestru. De ce? Odată cu avansarea sarcinii, presiunea și greutatea sunt puse în mare parte pe membrele inferioare. Apoi, în corpul gravidei au loc numeroase modificări hormonale, care afectează și pereții venelor. Acestea se dilată mai ușor, favorizând astfel apariția varicelor.

Sfaturi pentru prevenirea varicelor

Pentru a preveni apariția bolii venoase cronice, medicii recomandă exercițiile fizice care stimulează circulația sângelui. Mergeți pe jos cel puțin 2-3 km pe zi, practicați înotul, ciclismul. Este foarte important să evitați perioadele lungi de stat în picioare sau de stat nemișcați pe scaun ore în șir. Pentru cei care petrec mult timp la birou se recomandă un set de exerciții ritmice pentru picioare, care ajută la o mai bună circulație a sângelui. Totodată, se recomandă evitarea posturii pe scaun „picior peste picior”, care îngreunează circulația. De asemenea, este indicat a se renunța la purtarea hainelor prea strâmte (de tip jeans, colant), a ciorapilor care blochează circulația și produc inflamarea venelor. Purtarea zilnică a tocurilor înalte este un alt obicei dăunător care ar trebui evitat. Ideală este încălțămintea cu toc de 4-5 cm.

Tratament local modern și eficient

Alături de regulile privind stilul de viață, medicii spun că instituirea precoce a unui tratament local este esențială pentru prevenirea complicațiilor grave ale varicelor. Studiile arată că administrarea locală de heparină sodică lipozomală poate reduce în mod semnificativ simptomele bolii venoase cronice și poate preveni apariția cheagurilor de sânge (trombi). De reținut că tromboflebita este o complicație frecventă a bolii venoase cronice. Heparina este o substanță cu proprietăți anticoagulante. Înglobată în niște molecule numite lipozomi, heparina pătrunde mai bine în straturile profunde ale pielii și are un efect anticoagulant mai îndelungat datorită eliberării gradate a heparinei din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei – lipozomal – face posibilă penetrarea cu ușurință a stratului cornos și pătrunderea în microcirculație a întregii cantități de heparină administrată. Heparina sodică lipozomală sub formă de spray poate fi administrată și femeilor gravide, întrucât s-a demonstrat că aceasta nu trece de bariera placentară. În plus, este ușor de aplicat local, prin pulverizare, fără să necesite masaj.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel