Sari la conținut

Cât de periculoase sunt alunițele roșii de pe corp și când reprezintă un pericol

alunite rosii
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alunitele roșii sunt mici leziuni cutanate ce pot stârni îngrijorare

Cât de periculoase sunt alunițele roșii de pe corp. Sunt sau nu periculoase alunițele roșii de pe corp? În urma unui control, medicul dermatolog trebuie să verifice dacă există melanom, o formă de cancer cu evoluție agresivă.

Alunitele roșii, mici leziuni cutanate ce pot stârni îngrijorare

Dacă ați văzut un punct roșu pe piele pe care nu l-ați mai avut până acum, nu vă faceți griji, este un angiom, o mică tumoare benignă care este formată din vase de sânge și este complet inofensivă. Există mai multe tipuri și pot fi găsite oriunde pe corp.

De cele mai multe ori sunt pete foarte mici care se găsesc cel mai frecvent pe trunchi, brațe și umeri, iar femeile le pot avea și pe piept. Ele apar din cauza modificărilor pielii și vaselor de sânge care apar odată cu vârsta. În acest caz, este un așa-numit angiom cu forma unei cireșe în miniatură.

Angiom păianjen

alunite
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Când reprezintă un pericol?

Dacă angiomul arată ca un punct din care se ramifică vasele de sânge, poate indica probleme cu ficatul, boli ale sistemului circulator sau dezechilibru hormonal în organism. Acest tip se numește – angiom păianjen. Apar mai des în copilărie și în timpul sarcinii, iar atunci când apar în cantități mari, pot avertiza asupra leziunilor hepatice.

Dacă observați că punctul roșu s-a schimbat în mod neașteptat în dimensiune, formă sau a început să sângereze, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Angioamele nu trebuie tratate decât dacă sângerează. Ele pot fi tratate cu electrodessicare, azot lichid sau laser. Toate cele trei tipuri de tratament dau de obicei un rezultat cosmetic bun. Electrodesecarea constă în atingerea pielii cu un ac electric și distrugerea vaselor de sânge.

Azotul lichid este un gaz rece care este pulverizat pe piele cu un pistol sau aplicat cu un tampon de bumbac. Laserul folosește un fascicul de lumină concentrată, spun experții de la Colegiul American de Dermatologie Osteopatică, observând că angioamele reapar uneori după tratament.

Cea mai bună prevenire a angioamelor este un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Mănâncă multe fructe și legume și nu uita de grăsimile sănătoase precum avocado și uleiul de măsline. Acest lucru vă va ajuta pielea să rămână tânără și sănătoasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel