Sari la conținut

Cât de periculoasă este intoleranța la ASPIRINĂ: Poate deveni fatală dacă…

Aspirina
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cât de periculoasă este intoleranța la acest medicament? Potrivit medicilor, acest medicament poate da efecte adverse serioase pentru sănătate.

Aspirina,  acidul acetilsalicilic, care este folosita in tratarea unei game largi de afectiuni, incluzand durerile musculare, durerile articulare, febra, raceala, durerile de cap si in preventia bolilor de inima. In acelasi timp, doctorul Richard Feynman, expert in microbiologie si toxicologie, afirma ca “utilizarea aspirinei poate cauza mai multe boli sau chiar moartea pentru unele persoane”.

Un studiu despre intoleranta la aspirina, efectuat in anul 2000 de catre un grup de cercetatori danezi, releva faptul ca multe dintre persoanele care au intoleranta la aspirina, sunt sensibile si la anumite alimente, substante inhalate sau aplicate pe piele, care contin salicilati naturali.

Salicilatii sunt un grup de substante derivate din acidul salicilic, care se gasesc in mod natural in anumite alimente, dar care se gasesc in mod sintetic in compozitia anumitor produse precum pasta de dinti, cosmetice, detergenti sau in conservantii anumitor produse alimentare.

Cidrul de mere contine un nivel ridicat de salicilati

Efectele adverse la salicilati au fost notate înca din 1901, cand Doctorul J. Dixton Man, avand probleme cu stomacul, a decis sa testeze cidrul de mere pe care il consuma frecvent. Astfel a descoperit ca cidrul de mere contine un nivel ridicat de salicilati, explicand astfel cauza problemelor sale cu stomacul.

Persoanele intolerante la salicitati pot experimenta simptome neplacute atunci cand nivelul de salicilati din corp atinge un anumit punct. Punctul in care nivelul de salicilati declanseaza probleme, variaza de la o persoana la alta, insa in momentul in care nivelul de salicilati scade, dispar si simptomele.

Nivelul de toleranta difera de la o persoana la alta, astfel incat, in timp ce unele persoane pot tolera cantitati mici de salicilati, altele pot avea reactii adverse doar la contactul cu acestia, fie ingerand, inhaland sau doar la contactul cu pielea.

Simptomele sensibilitatii la salicilati

Ca simptome pot aparea: durere abdominala, mancarimi pe picioare, astm, dermatite, infectii ale urechii, hipoglicemie, polipi, raceala persistenta, rinita, sinuzita, psoriazis, dificultate de vorbire, probleme stomacale, probleme vizuale, anxietate, confuzie, depresie, hiperactivitate, probleme de concentrare, probleme de memorie, nervozitate, schimbari de dispozitie.

Medicii recomanda ca persoanele care sunt intolerante la aspirina sau care au sensibilitate la salicilati si experimenteaza simptome neplacute, sa evite alimentele/substantele care au un continut ridicat de salicilati.

Alimente sigure: pere (fara coaja), muguri de bambus, varza alba /verde, telina, salata iceberg, cartofi albi faara coaja, linte , fasole, soia, mazare, grau, mei, ovaz, orez, zahar alb, sirop de artar, vita, pui , oua, miel, porc, somon, ton, sos de soia, sare, unt, ulei de floarea soarelui nerafinat, branza fara conservanti, lapte, iaurt natural, cacao, cafea fara cofeina, pudra de roscove, gin, whisky, votca. ( a se evita aditivii ascunsi, alimentele procesate tip biscuit, prajituri, mezeluri).

Alimente cu nivel foarte scazut de salicilati: banane, mere golden (fara coaja), paw paw , rodie, usturoi, praz, varza rosie, salota, varza de brusseles, fasole, hrisca, caju, patrunjel proaspat, ficat, creveti, branza blue vein, branza camembert, mozzarella, ceai de musetel, ceai negru fara cofeina. Alimente cu nivel scazut de salicilati: smochine proaspete, mango, fructul pasiunii, prune (fara coaja), mar rosu (fara coaja), rubarba, sparanghel proaspat, sfecla, fasole verde, ceapa, cartof cu coaja, dovleac, rosie, spanac congelat, porumb dulce, alune, nuci pecan, seminte de floarea soarelui, coriandru proaspat, busuioc, cardamon, menta proaspata.

Alimente cu nivel moderat de salicilati: Mere (majoritatea), kiwi, para cu coaja, sparanghel conservat, vanata fara coaja, sfecla conservata, masline negre, salate (altele decat iceberg), ciuperci, suc de rosii, cocos, seminte de susan, migdale , coca cola, limonada, potrivit santemagazine.fr.

Alimente cu nivel ridicat de salicilati: lamaie, cirese, nectarine, pepene galben, pastarnac, cartof dulce, nuci brazilia, muguri de pin, fistic, sos tabasco, ulei de migdale, ulei de porumb, ulei de susan, scortisoara, piper, mustar, tarhon, bere, cidru.

Alimente cu nivel de salicilati foarte ridicat : Mere granny, smochine uscate, grapefruit, mandarine, piersici, avocado, broccoli, ardei iute verde, spanac proaspat, rosii conservate, cafea cu cofeina, ulei de cocos, ulei de masilne, ulei de susan.

Alimente cu nivel extrem de ridicat de salicilati: cirese proaspete, struguri, capsuni, dude, vanata cu coaja, cicoare, andive, castravete fara coaja, ardei verde, pudra de chilli, otet alb, extract de drojdie.

Alimente cu nivel de salicilati mega ridicat: caise, mure, coacaze, pepene galben, merisor, curmale, portocala, ananas, prune, zmeura, stafide, ciuperci, masline verzi, ardei rosu, castan de apa, alune si migdale cu coaja, miere, esenta de vanilie, ceai de menta, curry, paprika, oregano, turmeric, rozmarin, lichior, rom, vin.

Pe langa aceste alimente, salicilatii mai pot fi gasiti si in produse cosmetice, parfumuri , detergenti, lumanari, spray de camera, pesticide (amyl salicilati, benzaldehyde, benzyle benzonat s.a ).

Potrivit autoarei Sharla Race ( The Salicylate Handbook ), un studiu efectuat in 1989 (by Williams) releva teoria conform careia, anumite chimicale industriale induc intoleranta la salicilati datorita proprietatilor lor asemanatoare cu aspirina.

Cauza intolerantei la acest medicament nu este cunoscuta. Intoleranta la saliciliati nu este o alergie, ci incapacitatea organismului de a procesa salicilatii. Acestia se acumuleaza in organism, iar in momentul

in care ating un anumit nivel de toxicitate, declanseaza simptomele. Tratamentul consta in reducerea/eliminarea salicilatilor ingerati, inhalati sau aplicati pe piele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel