Sari la conținut

Cât de periculoasă este alergia la ambrozie. Românii vor fi mai protejaţi, printr-un nou proiect de lege

ambrozie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alergie la ambrozie

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege iniţiat de USR prin care se extinde perioada de combatere a ambroziei, iar autorităţile locale vor putea interveni mai eficient împotriva celor care nu elimină această buruiană.

Statisticile arată o prevalență crescută a alergiei la ambrozia, de 5,35% în populația activă din România.

Medicii atrag atenţia că, în special în zilele cu vânt puternic, concentraţia de polen din floarea de ambrozie din aer creşte, iar simptomele provocate de această alergie se pot manifesta mai ales în prima parte a zilei, între orele 10 dimineaţa şi 3 după-amiaza.

Cele mai frecvente simptome sunt: rinită alergică (manifestată prin strănut repetat, congestie şi mâncărime nazală, rinoree, nas înfundat), conjunctivită alergică (inflamarea şi înroşirea ochilor), mâncărimi la nivelul urechilor, pierderea mirosului, dureri de cap, senzaţia de oboseală şi crize de tuse.

Reguli stricte pentru proprietarii de terenuri

Propunerea legislativă îi obligă pe proprietarii de terenuri să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, nu doar până la data de 30 iunie a fiecărui an, cum prevede legislaţia actuală.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, laculilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, arată proiectul de lege adoptat de către senatori.

Senatul a adoptat iniţiativa USR cu 99 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”. „Din cauza schimbărilor climaterice, în ultimii ani ambrozia a înflorit în România în lunile august – septembrie, dar, fiind vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la an la an”, precizează USR, într-un comunicat de presă.

Conform iniţiativei, proprietarii terenurilor şi administratorii de drumuri publice sau lacuri vor putea cere autorităţilor locale să execute, contra cost, intervenţii specifice pentru eliminarea ambroziei. Totodată,  autorităţile locale vor putea să intervină, în baza unei ordonanţe preşedinţiale, pe terenurile unde proprietarii nu au efectuat operaţiunile de combatere a ambroziei.

Iniţiatorul legii: „Autorităţile locale sunt limitate în a acţiona cu eficienţă împotriva ambroziei, această buruiană care face atât de mult rău romanilor. Atunci când proprietarul terenului nu-şi face datoria legală, autoritatea locală trebuie să poată nu numai amenda, dar să şi acţioneze eficient împotriva ambroziei, transferând costul operaţiunilor de curăţare a terenurilor către proprietarul lor.

Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceştia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050 jumătate din populaţia lumii va suferi de un tip de alergie”, a explicat  deputatul USR Alin Apostol, conform sursei citate de News.ro.

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel