Din cuprinsul articolului
Frecvența cardiacă sau pulsul normal mediu variază foarte mult. În timpul stresului, organismul eliberează hormoni care declanșează un răspuns de „luptă sau fugă”, iar pulsul poate crește și depăși 100 de bătăi pe minut (bpm). Stresul pe termen lung poate duce la diverse probleme de sănătate.
„Ritmentul cardiac” se referă la numărul de bătăi ale inimii pe minut. În perioadele de stres, ritmul cardiac poate crește dincolo de un interval sănătos, ceea ce poate contribui la anumite probleme de sănătate.
O frecvență cardiacă normală în repaus – viteza cu care inima bate în perioadele de relaxare – este între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm).
În unele cazuri, o frecvență cardiacă mai mică de 60 bpm nu este problematică și este frecventă la persoanele care fac des exerciții fizice sau iau anumite medicamente, cum ar fi beta-blocante.
În perioadele de stres, ritmul cardiac în repaus al unei persoane poate depăși 100 bpm.
Când o persoană este stresată, corpuleliberează hormonii adrenalină și noradrenalina, numiți și epinefrină și norepinefrină. Hormonii semnalează organismului să crească temporar ritmul cardiac, tensiunea arterială și ritmul respirator.
Schimbările fizice care apar în timpul stresului sunt modul în care organismul se pregătește pentru o situație pe care o percepe ca fiind amenințătoare.
O astfel de schimbare, numită răspunsul la luptă sau la fuga, poate ajuta o persoană să se apere împotriva unei amenințări fizice sau să fugă mai eficient.
Au loc o varietate de procese biologice care ajută la îmbunătățirea modului în care o persoană răspunde la un eveniment stresant. Aceasta include creșterea frecvenței cardiace și a fluxului de sânge către mușchi, pentru a oferi mai mult oxigen și, prin urmare, energie, ceea ce îi poate ajuta să funcționeze mai bine.
Răspunsul de luptă sau fuga a fost esențial pentru strămoșii noștri vânători-culegători care s-au confruntat cu amenințări reale în sălbăticie. Oamenii moderni experimentează același răspuns în situații care nu pun neapărat viața în pericol, dar corpul interpretează sentimentele de stres în același mod.
O frecvență cardiacă rapidă poate provoca palpitații. Un ritm cardiac rapid poate provoca și alte simptome, inclusiv:
Stresul poate provoca diverse simptome, inclusiv:
Stresul prelungit sau cronic poate afecta negativ sănătatea unei persoane. Nivelurile crescute de hormoni de stres, care forțează corpul pentru perioade lungi de timp, pot provoca răspunsuri fizice care pot fi dăunătoare în timp. Stresul cronic poate provoca:
Aceste răspunsuri fizice pot crește riscul unei persoane de a face atac de cord și accident vascular cerebral. Stresul poate crește, de asemenea, riscul afecțiunilor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.
Stresul poate contribui, de asemenea, la comportamente dăunătoare sănătății, care, la rândul lor, pot contribui la boli precum
Comportamentele dăunătoare pentru sănătate pe care experții le asociază cu stresul includ:
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), modalitățile sănătoase de a gestiona stresul includ:
Cel mai bine este să contactați medicul dacă o persoană se confruntă cu o frecvență cardiacă rapidă din cauza stresului și cu oricare dintre următoarele simptome:
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…