Cercetătorii de la Institutul de Somn și Cronobiologie de la Universitatea din Colorado, au făcut un experiement prin care au demonstrat efectele unei cafele sau ale unui expresso dublu băut înainte de ora de culcare. Conform acestora, cafeaua întârzie cu 40 de ore ritmul circadian al organismului
Ritmul circadian este ceasul intern, care ne spune când să dormim și când să ne trezim. Hormonul de somn cum mai este numită melatonina poate fi afectată de consumul de cofeină sau expunerea la lumină puternică sau lumină albastră, cum este percepută de ochiul uman lumina de la telefon, tabletă sau smartphone.
Participanții la studiu au fost puși în 4 situații de luminozitate diferite și li s-au oferit un medicament de 200 de miligrame pe bază de cofeină.
Participanții la studiu care au luat un comprimat de cafeină în mediu slab luminat au înregistrat o întârziere de circa 40 de minute în ritmul circadian la începutul fazei de somn față de cei care primiseră un produs placebo. Întârzierea provocată de doza de cafeină a fost de circa o jumătate din cea indusă de o expunere de trei ore la o lumină intensă înainte de a merge la culcare.
A.
Sursa – Agerpres