Din cuprinsul articolului
În sezonul rece, organismul nu are aceleași resurse și din acest motiv poate fi vulnerabil în fața răcelilor, gripei și a altor infecții respiratorii. Imunitatea joacă un rol important în protejarea corpului, însă iarna acesta este mai slăbit, lăsând organismul vulnerabil. Din această cauză, mulți români apelează la vitaminele din comerț, însă cât de eficiente sunt pentru imunitate?
În cazul ideal, persoanele ar trebui să își asigure necesarul de vitamine și nutrienți esențiali din alimentația zilnică. Totuși, acest lucru poate fi greu de îndeplinit în zilele noastre, motiv pentru care foarte multe persoane preferă să își stimuleze sistemul imunitar cu vitaminele din comerț și suplimentele alimentare achiziționate din farmacii. Totuși, cât de bune sunt acestea pentru organism și ce efect dovedit au?
„Trebuie să știm că, în sezonul rece, organismul nu mai are la dispoziție toate resursele naturale cu care se apără vara. Deci nu prea mai avem crudăți, nu prea mai avem fructe de vară, așa că toate resursele noastre vitaminice vin din pastile. Însă pastilele nu sunt întotdeauna ceea ce ar trebui să fie. Sunt foarte multe suplimente nutritive pe piață, foarte multe reclame care ne îmbie, însă asta nu înseamnă că sunt și utile”, explică medicul Sandra Alexiu, potrivit Antena3.
Alimentația, factorul esențial pentru sistemul imunitar
Medicul precizează, de asemenea, că pastilele nu pot înlocui un stil de viață sănătos și echilibrat. În mod ideal, vitaminele și nutrienții ar trebui să fie obținuți din alimentația zilnică, nu din suplimentele găsite în farmacii. Mai mult de atât, somnul și exercițiile fizice sunt recomandate de mulți specialiști când vine vorba de menținerea imunității. În timpul somnului, organismul se regenerează și își restabilește funcțiile normale.
„O alimentație corectă, un somn bun face cât orice alte produse de imunitate și să nu mai solicităm cu insistență de la medici pastile de imunitate, pentru că imunitatea nu se găsește sub formă de pastile”, adaugă medicul.