Din cuprinsul articolului
Testele de salivă vor fi distribuite în școli pentru a depista timpuriu o infecție cu virusul SARS-CoV-2. Acestea vor contribui la limitarea răspândirii coronavirusului prin carantinarea persoanelor infectate.
Testele de salivă non-invazive sunt mai ușor de folosit, ceea ce va ajuta la testarea copiilor și tinerilor din școli. Aceste teste sunt esențiale în contextul pandemic actual, oferind o imagine mai largă asupra situației epidemiologice cu care ne confruntăm.
Cât de eficiente sunt testele de salivă?
Directorul medical al Institutului Matei Balș, doctorul Adrian Marinescu, a oferit mai multe detalii despre testele de salivă COVID și, de asemenea, despre medicamentele antivirale folosite pentru a vindeca boala.
„Bine, e clar că putem discuta despre testele de salivă din punct de vedere științific şi să spunem că ele nu se compară, nu mai spun de RT-PCR, dar poate nici cu testele de tip exudat faringian, doar că trebuie să ne gândim la lucrurile practice.
Cele mai multe dintre şcoli, mai ales în mediul rural, nu au un personal medical avizat şi aici nu ai cum să faci altfel de teste. Testele de salivă pot fi făcute ușor și pot să ne orienteze.
În momentul în care un test de salivă este pozitiv, e clar că acel elev sau acel profesor are infecție cu SARS-CoV-2. Tot foarte adevărat este că și dacă testul este negativ nu înseamnă că exclud sau că nu îmi iau măsurile de prevenție.
Deci exact ce vă spuneam. Sunt nişte lucruri care ne vor orienta. Faptul că le putem face pe o scară largă, eu zic că până la urmă e un lucru bun”, explică medicul Adrian Marinescu, potrivit RRA.
Cât despre medicamentele antivirale, medicul spune că sunt recomandate mai ales în primele zile de la debutul bolii.
„E clar că ele sunt la momentul debut al bolii și din fericire, inclusiv anticorpii monoclonali de tip anti-spike încep să existe la nivel de spital. În farmaciile deschise încă nu există nici un antiviral.
Şi într-adevăr, probabil că despre asta aţi întrebat, să sperăm că curând vom putea avea varianta în care medicul de familie sau un alt medic în momentul în care vede pacientul, poate că are o formă uşoară, dar e un pacient care de exemplu e vulnerabil cu boli cronice, îi va prescrie un tratament care se administrează pe cale orală acasă și va putea monitoriza”, adaugă medicul Adrian Marinescu.