Sari la conținut

Cât de eficientă e aspirina în prevenirea atacurilor cerebrale

Medicii ar trebui să folosească mai degrabă medicamente mai noi decât aspirina pentru a trata afecțiunile cardiace comune, spun noile linii directoare pentru National Health Service din Anglia și Țara Galilor.

Institutul National de Sănătate și Excelență în Îngrijire susține că substanțele medicamentoase anticoagulante, cum este warfarina, sunt mai bune pentru cei cu fibrilație atrială, afecțiune care poate crește riscul de accident vascular cerebral.

Experții spun ca majoritatea medicilor fac deja acest lucru, iar această recomandare va afecta de acum înainte sute de mii de pacienți.

Fibrilația atrială, care provoacă bătăi neregulate ale inimii, este cea mai frecventă problemă de ritm cardiac, afectând în Marea Britanie circa 800.000 de persoane, adică aproximativ unul din 100 locuitori.

Aspirina a fost folosită ani de zile pentru a ajuta la protejarea pacienților de un eventual accident vascular cerebral, dar s-au acumulat dovezi care sugerează că beneficiile acesteia sunt prea mici în comparație cu alte tratamente, scrie BBC.

Recomandarea de a trece de la aspirină la o substanță anticoagulantă cum este warfarina ar trebui să împiedice mii de accidente vasculare cerebrale.

Anticoagulante noi, altele decât warfarina, pot fi cele mai potrivite, deoarece nu necesită o monitorizare regulată, spun experții, atrăgând atenția că, dacă este recomandată întreruperea tratamentului cu aspirină, aceasta ar trebui să se facă treptat și numai sub supraveghere medicală.

Profesorul Peter Weissberg, directorul medical de la British Heart Foundation, a spus că accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială sunt atât de comune și pot fi prevenite, dar numai în cazul în care, în primul rând, este identificat ritmul cardiac anormal și sunt administrate medicamente eficiente pentru prevenirea formării și dezvoltării cheagurilor de sânge.

Experții au acumulat dovezi că warfarina și anticoagulantele de ultimă generație sunt mult mai eficiente decât aspirina în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, punctează BBC.

„Acest lucru nu înseamnă că aspirina nu este importantă și eficientă în prevenirea atacurilor cardiace și a accidentelor vasculare cerebrale în alte circumstanțe. Pacienții care au neclarități dacă să continue sau nu tratamentul cu aspirină trebuie sa discute cu medicul lor”, recomandă profesorul Peter Weissberg.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel