Din cuprinsul articolului
Molnupiravir a fost recent aprobat pentru schema de tratament COVID. Marea Britanie este prima țară care va administra acest medicament dezvoltat de Merck.
Pastila cu administrare orală este recomandată în primele 5 zile de la apariția simptomelor și după confirmarea cu un test COVID.
Acest medicament, susțin medicii, este important în lupta cu COVID, întrucât reduce riscul de spitalizare și deces cu aproximativ 50%.
Cu toate acestea, medicii subliniază că vaccinul anti-COVID are o eficiență și mai mare și, de asemenea, ne protejează de formele severe de COVID.
Cât de eficient este Molnupiravir?
Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva detalii despre acest medicament.
„UK a dat undă verde pentru uzul molnupiravir, un antiviral ce a arătat rezultate bune în studii și un profil de siguranță excelent. Dar este acest antiviral acel tratament pe care-l așteptam cu toții?
Toate datele de până acum ne arată că vaccinarea duce la controlul pandemiei, dar pentru situațiile în care apare totuși boala (formele care necesită internare sunt majoritatea la nevaccinați, să nu uităm asta) nu avem terapii cu rezultate foarte bune. Cele existente scad mortalitatea doar cu câteva procente. Este salutar (adică face diferența între viață și moarte, că salutar asta înseamnă, nu „de salutat”) un tratament eficient, sigur, numai că la aproape doi ani de la debutul pandemiei noi nu am găsit acel tratament.
Revenim. Este molnupiravir tratamentul-minune? Ei bine, da și nu. Să rămânem totuși cu picioarele pe pământ. Acest antiviral a arătat rezultate bune la cei cu forme ușoare și medii ale bolii, cu cel puțin un factor de risc (obezitate, vârstă peste 60 de ani, boli de inimă, diabet) pentru avansarea către forme severe. Ce înseamnă rezultate bune? Reducerea cu 50% a riscului de spitalizare sau moarte.
Să ne înțelegem: să ai un antiviral pe care-l poți lua și acasă, el reducând riscul de spitalizare/deces cu 50% este grozav! Dar ce facem cu celelalte 50 de procente?
Ei bine, vaccinarea rămâne CEA MAI BUNĂ CALE de a preveni spitalizarea/formele grave/decesul.
Aceste antivirale își păstrează indicația pentru cei care fac boala, asigurând un scut în plus. Dar scutul nu bate vaccinarea.
Molnupiravir blochează o enzimă virală și nu lasă virusul să se înmulțească. Scăzând viremia, corpul poate ține lucrurile în frâu și imunitatea are șanse mult mai mari să scape de virus.
Mai multe produse similare sunt în teste. NU avem aprobare EMA pentru noi. Așteptăm cuminți.
Calea de protecție înaltă este tot vaccinarea.
Dar facem progrese și cu medicamentele.
Ceea ce e minunat”, a scris Dr. Vasi Rădulescu.