Categories: Stil de viaţă

Cât de des să-ți schimbi pijamalele să nu te îmbolnăvești

Un sondaj realizat în Marea Britanie a arătat că numeroşi britanici poartă o pijama timp de 2 săptămâni sau mai mult, înainte de a o schimba cu alta curată. Un expert în igienă a atras însă atenţia asupra pericolelor pe care le implică faptul de a schimba prea rar îmbrăcămintea de noapte.

Sondajul a fost realizat de Ergoflex, o companie care produce saltele, şi au arătat că mulţi bărbaţi îşi schimbă pijamaua după la 2 săptămâni, iar femeile, chiar mai rar – la 17 zile, în medie. Sondajul a fost realizat cu participarea a 2.410 de cupluri britanice, cu vârste între 18 şi 30 de ani.

Rezultatele sondajului au scandalizat-o pe prof. Sally Bloomfield, specialist în igienă, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care a avertizat că purtarea timp de 2 săptămâni a aceleiaşi lenjerii de noapte poate duce la infecţii ale pielii, cistite, chiar infecţii cu temutul supermicrob MRSA (un stafilococ rezistent la multe antibiotice şi care produce infecţii  foarte greu de tratat).

Ea a explicat că pijamalele sunt în contact intim cu pielea, iar aceasta se descuamează, eliminând celule moarte pline de microorganisme. Aceste microorganisme fac parte din microbiomul obişnuit al corpului uman, dar fiecare regiune a corpului are microbiomul său specific, iar dacă unele dintre microorganisme ajung în altă zonă decât cea în care trăiesc în mod obişnuit, pot  provoca îmbolnăviri.

De exemplu, foarte multe persoane au pe piele stafilococi care, dacă ajung în mici leziuni ale pielii, pot să producă infecţii. La fel, cu toţii avem bacteria E coli în intestin, majoritatea tulpinilor acesteia fiind inofensive. Dar, dacă ajung în tractul urinar, pot să determine infecţii urinare, având drept consecinţă cistita.

Unele persoane sunt chiar purtătoare ale MRSA, ce poate provoca infecţii rebele la tratament.

Riscul apariţiei tuturor acestor probleme creşte atunci când bacteriile se acumulează pe materialul textil care vine în contact cu pielea noapte de noapte. De asemenea, bacteriile pot fi transferate de la o persoană la alta, când acestea dorm în acelaşi pat.

Dar şi spălarea pijamalelor purtate mult şi „încărcate” cu bacterii, împreună cu alte rufe – precum aşternuturi – poate duce la transferul bacteriilor pe acestea din urmă, putând fi contaminate astfel şi alte persoane din casă. Aceste aspect este important mai ales în cazul în care în casă trăiesc mai multe persoane, precum câţiva studenţi care împart un apartament, sau familii cu doi adulţi şi mai mulţi copii.

Pentru toate aceste motive, prof. Bloomfield recomandă ca pijamalele nu fie lăsate să ajungă încărcate cu bacterii; ea recomandă să fie spălate cel puţin o dată pe săptămână.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

13 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

42 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: