Sari la conținut

Cât de des e normal să faci duș și cât ar trebui să dureze dușul

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Cât de des e normal să faci duș. Dr. Rosmy Barrios, medic estetician și specialist în practici anti-îmbătrânire și medicină regenerativă a explicat cât trebuie să dureze dușul, ce temperatură să aibă apa și cât de de e indicat să te speli ca să îndepărtezi murdăria și potențialele surse de infecție în timp ce menții sănătatea pielii. 

Iată cât de lung ar trebui să fie cel mai sănătos duș, conform acestui medic.

Mai mult timp petrecut la duș nu înseamnă că vei fi mai curat, spune Dr. Barrios – de fapt, petrecerea timpului prelungit sub duș poate deteriora pielea.

„Când vine vorba de durata unui duș, se recomandă, în general, 10 până la 15 minute”, spune medicul. „Acest lucru se datorează faptului că expunerea prelungită la apă poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii și poate duce la uscăciune și iritații.”

În plus, când luați în considerare câtă apă utilizați în timpul unui duș, limitarea la 10 minute sau mai puțin este cea mai bună practică. Potrivit Calculatorului de Amprentă a Apei, un duș mediu de 10 minute utilizează aproximativ 25 de galoni de apă… asta înseamnă multă apă consumată. Acest lucru, desigur, depinde de intensitatea capului de duș, dar creatorii testului spun că acest număr este calculat pe baza unui duș cu debit redus standard.

Vă faceți griji că în 10 minute nu vă puteți curăța complet? Dr. Barrios spune că „durata dușului este mai puțin importantă decât calitatea produselor de curățare utilizate și meticulozitatea procesului de curățare.”

Deci, dacă preferați să faceți un duș rapid de trei sau cinci minute, acesta poate oferi totuși o curățare de calitate – cu condiția să vă asigurați că oferiți pielii și scalpului curățarea adecvată de care au nevoie.

Cât de des să faci duș?

Cu privire la frecvența dușurilor, având în vedere durata atât de scurtă recomandată pentru un duș, asta înseamnă că ar trebui să faceți duș în fiecare zi? Dr. Barrios sugerează că nu neapărat.

„Din perspectiva frecvenței dușului, se recomandă în general ca persoanele să facă duș cel puțin o dată la două zile”, spune specialista. „Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de stilul de viață și preferințele personale ale fiecăruia. De exemplu, cei care fac exerciții frecvent sau locuiesc în climat cald și umed pot avea nevoie de mai multe dușuri pentru a menține o igienă corespunzătoare. În schimb, persoanele cu piele uscată ar putea dori să evite dușurile prea frecvente, deoarece acestea pot îndepărta uleiurile naturale ale pielii.”

În plus, temperatura apei are un impact asupra pielii. Dacă faceți un duș de cinci minute care este atât de fierbinte încât pielea vi se înroșește, este posibil ca acest lucru să afecteze și calitatea dușului. „Temperatura apei din duș poate, de asemenea, să afecteze sănătatea pielii”, spune Dr. Barrios, adăugând că apa fierbinte poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii și poate provoca iritații, în timp ce „apa rece poate îngusta vasele de sânge și poate duce la o piele ternă și lipsită de strălucire.”

Soluția cea mai bună? Un duș scurt cu apă caldă. „Cel mai bine este să folosiți apă călduță atunci când faceți duș pentru a menține echilibrul natural al pielii”, spune ea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel