Sari la conținut

Cât de bune sunt cireșele? Ce spun experții

consumul de cireșe
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Beneficiile cireșelor

Cât de bune sunt cireșele? Sunt bune pentru sănătate sau nu? Și dacă sunt, în ce cantitate trebuie consumate? Ce fel de cireșe să consumăm? Ce spun experții

Că tot este sezonul cireșelor și pentru că s-au mai și ieftinit un pic, haideți să vedem cât sunt de benefice aceste fructe dulci, zemoase…

Să consumăm cireșe sau nu? Și dacă le consumăm, cum și cât?

Iată ce spun experții citați de platforma prevention.com: „cireșele sunt surse de vitamina C, calciu, fier, magneziu și potasiu”. Potrivit nutriționistului Jessica Isaacs, importantă este și cantitatea.

„O porție normală este de o ceașcă de cireșe proaspete sau un sfert de ceașcă dacă sunt uscate”, explică Isaacs, citată de prevention.com.

Ce valori nutriționale au cireșele:

  • Calorii: 97
  • Protein:e 2 g
  • Carbohidrați: 25 g
  • Fibre: 3 g
  • Zahăr: 20 g
  • Magneziu: 17 mg
  • Potasiu: 342 mg
  • Vitamina C: 11 mg
  • Vitamin A: 97 Unități Internaționale

Bogate în vitamine şi minerale, cireșele nu trebuie să lipsească din dietă. Mai ales că ajută la creșterea rezistenţei organismului, ajutând contra bolilor.

Sâmburii de cireşe conţin tanin, fructoză, acizi organici şi pectine.

Datorită conţinutului de cumarină (substanţa cu efect anticoagulant), sâmburii de cireşe reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Cireşele au un efect anti-aging, prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor, şi cresc rezistenţa capilarelor sangvine. Conţin şi multă apă, contribuind, astfel, la hidratarea organismului.

Caise - Pixabay
Caise – Pixabay

Așadar, cu un conținut redus de calorii, aceste fructe dulci pot înlocui deserturile în orice dietă.

Asta dacă vrem să scăpăm de kilograme nedorite și să evităm dulciurile cu zahăr rafinat în compoziție.

O alternativă cu un conținut chiar mai redus de calorii sunt caisele.

Iată mai multe detalii aici.

 

Consumul de cireșe ne ajută să dormim mai bine

Dacă suferi de insomnii, numeri oi până aproape să sune alarma să te dai jos din pat și nu știi ce să mai faci…, încearcă să consumi mai multe cireșe.

Atenție, consumă-le în stare crudă. Și amarenele sunt bune, dar au conținut prea mare de zahăr…

De ce ne ajută cireșele să avem un somn odihnitor?

Ei bine, oamenii de știință spun că cireșele pot avea „impact asupra nivelurile de triptofan, serotonină și melatonină, adică exact hormonii care se ocupă de somnul nostru”, explică Stephanie Nelson, citată de prevention.com.

Au proprietăți antibacteriene și ajută în caz de infecții 

Dacă vreţi să consumaţi sucuri naturale bogate în antioxidanţi, specialiştii recomandă sucul de cireşe. Poate fi preparat cu uşurinţă acasă.

Sucul de cireșe are un rol important în tratarea infecţiilor de tract urinar, nu este doar leac băbesc.

Există studii care au dovedit că ciresele au propietăţi antibacteriene. Sucul de cireşe este un antiseptic natural şi eficient în tratarea infecţiei urinare cu Escherichia coli.

Mai mult, sucul de cireşe inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, cea care duce la apariţia gastritei şi a ulcerului peptic.

Cireşele proaspete pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă mai mare de timp. Înainte să le consumaţi trebuie să le spălaţi bine. Desigur, cele mai bune cireşe sunt cele consumate proaspete.

După ce veniți cu ele acasă de la magazin sau din piață, este bine să le țineți în apă rece cu puțin bicarbonat de sodiu și puțină sare.

Le clătiți și sunt numai bune de mâncat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel