Din cuprinsul articolului
De câtiva ani, alimentele BIO au devenit din ce în ce mai populare. Acestea, susțin producătorii, au mai multe beneficii nutriționale și ajung la consumator după un proces cât mai natural de creștere și îngrijire. Este acest lucru adevărat, însă?
Este adevărat că anumite produse bio sunt mult mai hrănitoare, din punct de vedere nutrițional. Având un proces de creștere într-un ritm normal, produsele vor fi mai bogate în substanțe benefice.
De aceea, produsele BIO sunt, adesea, mai costisitoare.
Cu toate acestea, anumiți specialiști susțin că nu este mereu cazul. Calitatea BIO depinde foarte mult de tipul de produs. Câteodată, diferența dintre un produs BIO și unul găsit în comerț nu există.
Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie beneficiile produselor BIO și efectul acestora asupra organismului.
„De mulți ani încoace, vedem din ce în ce mai multe produse bio pe rafturile magazinelor. Dar sunt chiar atât de beneficice și diferite de restul alimentelor?
Ce înseamnă de fapt, „bio”?
Alimentele bio sunt produse fără utilizarea de erbicide, pesticide și îngrășăminte create de om și nu folosesc în mod obișnuit aditivi pentru hrana animalelor, cum ar fi antibiotice. Pentru ca un produs alimentar să fie etichetat bio, 95% din ingrediente trebuie să fie produse în mod organic.
Nutrițional vorbind, pot exista câteva diferențe în compoziția nutrițională a anumitor produse organice. De exemplu, studiile au descoperit o cantitate mai mare de omega-3 în produsele lactate organice în comparație cu cele neorganice, precum și o concentrație mai mare de polifenoli în unele alimente vegetale.
Pe lângă beneficiile nutriționale, aliementele organice au beneficii și în ceea ce privește mediul nostru:
Prin reducerea utilizării îngrășămintelor și pesticidelor fabricate, agricultura organică poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră produse prin agricultură. Solurile sunt fertilizate folosind compost și gunoiul de grajd și culturile sunt rotite pentru a menține solul sănătos.
Cu mai multe specii de animale sălbatice care se confruntă cu dispariția, agricultura ecologică își propune să protejeze viața sălbatică din jur, oferind habitate prietenoase naturii pentru albine, păsări, insecte și multe altele!
Într-o lume ideală, adoptarea metodelor de agricultură ecologică ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătatea planetei. Cu toate acestea, acest lucru poate avea un cost pentru consumator. Acest lucru se datorează parțial metodelor de producție care necesită mai multă forță de muncă, producției de randament mai mici, variabilității anotimpurilor și costurilor asociate certificării organice.
Dacă vrei să consumi mai multe produse bio, un sfat bun este să vizitezi piețele fermierilor locali. Alegând produse sezoniere poți reduce semnificativ costul!”, scrie Patricia Rusu, nutriționist.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…