Sari la conținut

Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie în 2025. Suma e mai mare ca în 2024

pensie
Sursă foto: Adevărul
Vechime in munca

În conformitate cu legea pensiilor, românii care doresc să iasă la pensie anticipat, însă nu au un stagiu complet de cotizare, pot să cumpere ani de vechime. În anul 2025, aceștia trebuie să achite lunar o valoare mai mare față de 2024.

Legea pensiilor 2025. În acest an, românii care doresc să cumpere ani de pensie vor fi nevoiți să dea mai mulți bani anul acesta față de 2024, datorită creșterii veniturilor din țară.

Legea pensiilor 2025. Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie anul acesta

Majorarea salariului minim pe economie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei are un impact major asupra contribuțiilor retroactive la pensie pentru cei care vor să-și cumpere vechime în muncă.

Astăzi,  contribuția lunară pentru cumpărarea anilor de vechime este de 25% din salariul minim brut. Acest lucru înseamnă că pentru un an de vechime românii plătesc 12.150 de lei. În 2024, pentru același an de vechime românii plăteau 11.100 de lei, scrie Fanatik.ro.

Conform legii pensiilor, persoanele care vor să se pensioneze anticipat trebuie să fi acumulat 35 de ani de activitate. Persoanele cu un număr mai mic au două variante: să amâne pensionarea sau să-și cumpere ani de vechime.

În cazul în care vor alege a doua variantă, românii vor fi nevoiți să achite cei 12.150 de lei la Casa de Pensii.

Din datele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, românii din țară și cei din diaspora pot să plătească retroactiv până la șase ani de vechime.

”Această măsură dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă”, anunță reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Este extrem de important ca persoanele care vor să își cumpere vechime în pensie să nu fi realizat, în perioada pentru care cer plata retroactivă, un stagiu de cotizare sau asimilat în sistemul public de pensii din țară sau în sistemele neintegrate, sau în alte state membre UE sau în alte state membre încheiate cu România acorduri de securitate socială.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel