Din cuprinsul articolului
Cât colesterol are un ou. Nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza biliară şi o mulţime de alte boli, dar acest colesterol are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii corpului.
În literatura de specialitate se vorbeşte despre colesterol bun şi colesterol rău. Diferentele dintre colesterolul bun şi cel rău sunt următoarele:
– lipoproteinele de joasă densitate (LDL) transportă 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determină depunerile de colesterol în interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este aşa-numitul colesterol rău.
– lipoproteinele de foarte joasă densitate (VLDL), precursorul LDL, transportă aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.
– lipoproteine de înaltă densitate (HDL) transportă în jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse în principal din lecitină, lipoproteinele de înaltă densitate distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine şi asigură circulaţia colesterolului fără a bloca arterele. Acest colesterol este aşa-numitul colesterol bun.
În acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rău) şi HDL (colesterol bun). Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie să depăşească valoarea de 200 mg/dl.
Principala metodă prin care puteţi ţine în frâu colesterolul este regimul alimentar.
,,Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale, însă conţin o canitate destul de mare de colesterol (aprox. 25mg pe ou). De aceea, nu ar trebui să consumăm mai mult de 3 pe săptămână.
Iată care este cantitatea de colsterol care se găseşte în alimente (pentru 100 gr. de produs)
– gălbenuş de ou: 504 mg
– ficat: 300 mg
– unt: 250 mg
– carne roşie slabă: 100 mg
– carne de miel: 98 mg
– brânză: 90 mg
– carne de pui: 81 mg
– maioneză: 70 mg
– ton: 65 mg
– lapte: 14 mg
– cacao: 10 mg
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…