Sari la conținut

Cât câștigă un medic primar în România. Tot personalul medical solicită creșteri salariale cu 20%

medic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Reprezentanţii CMR reclamă că CNAS nu i-a consultat cu privire la un proiect important de hotărâre de guvern

Din cuprinsul articolului

Cât câștigă un medic primar în România. . Guvernul se pregătește să intre în negocieri cu sindicatele pentru a pune capăt grevei din domeniul sănătății. Planul Executivului vizează o creștere salarială de 20% exclusiv pentru personalul auxiliar, în timp ce sindicatele solicită o majorare similară pentru întregul personal medical.

Informațiile indică faptul că Marcel Ciolacu intenționează să inițieze discuții cu sindicatele în decursul acestei săptămâni.

În timp ce Guvernul caută surse de finanțare pentru a calma protestele de stradă, Partidul Național Liberal (PNL) propune în Parlament acordarea unui spor de 15% pentru angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Sporul propus urmărește să recompenseze gestionarea datelor și informațiilor clarificate. Inițiativa legislativă vine în contextul în care Executivul s-a angajat să elimine sporurile în cadrul noii legi a salarizării bugetare.

Cât câștigă un medic primar

Analizând nivelurile salariale existente în domeniul sănătății, unde se propune o creștere de 20%, avem:

Medic primar: 12.500 de lei brut
Medic rezident anul 1: 5.700 lei brut
Asistent medical: 3.900 lei brut
Infirmieră: 3.550 lei brut
Brancardier: 2.950 lei brut
Totodată, în efortul de a nu afecta bugetul, Guvernul a decis să limiteze sporul pentru condiții vătămătoare la maxim 1.500 de lei începând cu 1 ianuarie. Până în acest an, bugetarii primeau un spor de 15% din salariu pentru condiții vătămătoare.

Cererea de majorare salarială în Parlament adaugă o dimensiune complexă la lista extinsă de revendicări. Profesioniștii din sistemul medical și polițiștii din penitenciare solicită creșteri salariale, subliniind presiunile asupra Executivului. În același timp, fermierii și transportatorii aduc provocări suplimentare, cerând facilități fiscale și sprijin financiar din partea statului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel