Sari la conținut

Cașcavalul sau telemeaua? Care este cel mai sănătos tip de brânză? Nutriționist: Cantitatea face diferența. Nu mâncați tot pachetul

produse lactate
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
nou studiu despre produsele lactate

Cașcavalul sau telemeaua? Care este cel mai sănătos tip de brânză? Nutriționist: Cantitatea face diferența. Nu mâncați tot pachetul.

Fie că e vorba de telemea, de urdă, de caș, de feta, de cașcaval sau de ricotta, cei mai mulți oameni iubesc pur și simplu să consume brânză. Caloriile și gustul brânzeturilor depind în functie de procesul prin care este obținută brânza sau prin tipul de lapte folosit.

Cu toate ca unele persoane nu consumă acest produs pentru că este prea gras, că are un conținut ridicat de sodiu sau calorii, adevarul este că brânza este o excelentă sursă de proteine, calciu și alți nutrienți.

Cașcavalul sau telemeaua? Nutriționist: Cantitatea face diferența. Nu mâncați tot pachetul

Nutriționistul Mihaela Bilic explică care este, de fapt, diferența dintre telemea și cașcaval, de exepmplu, și de ce multe persoane aleg telemeaua, din teama de a nuse îngrășa.

„Brânzeturile sunt un concentrat din lapte: pentru 1 kg de brânză se folosesc 4-5 litri de lapte, iar pentru 1 kg de cașcaval 6-7 litri. Chiar dacă nu par, brânzeturile sunt produse grase, 25% din compoziția lor e reprezentată de grăsime.

Deseori considerăm telemeaua și cașul ca fiind mai puțin periculoase pentru siluetă, față de cașcaval. În realitate ele sunt la fel de “păcătoase”.

Ca volum cele 2 bucăți sunt egale, 350g fiecare. E drept, telemeaua are 260 cal/100g, în timp ce cașcavalul are 325 cal. Atenție, când vine vorba de telemea suntem mai generoși și tăiem felia mai groasă, așa că în final ajungem să consumăm același număr de calorii.

Ar putea fi o imagine cu mâncare

Porția corectă este de 40-50g pentru telemea și 30-40g pentru cașcaval. Cât înseamnă asta? Mult prea puțin aș zice, cam 2-3 degete.

Conținutul lor de grăsime este aproape identic, însă cașcavalul are mai multe calorii și este mai concentrat în proteine (25% față de 15% în telemea). Ce să alegeți? Telemea pentru pâinea crocantă și salata de roșii, cașcaval pentru sandvișuri. Și oricare dintre ele pentru legume la cuptor, cartofi, paste făinoase sau orez.

Cantitatea face diferența, mulțumiți-vă cu o feliuță de brânză sau cașcaval, nu mâncați tot pachetul”, a scris Bilic pe pagina de Facebook.

Asocierea dintre brânză și făinoase are efect antidepresiv garantat

Consumul de branză te poate ajuta să previi diferite boli de inimă, osteoporoza sau te poate ajuta sa scazi în greutate. Mai mult, în asociere cu făinoasele, brânza are „efect antidepresiv garantat”, susține Mihaela Bilic.

„Știu, mai mult v-am încurcat! Dar ce vina am eu că brânzeturile sunt bune în orice combinație. Plus că asocierea dintre brânză și făinoase are efect antidepresiv garantat. Așa că nu mai contează că ne-am îngrășat, important este să fim bine dispuși!

P. S. Pe ambalajul de cașcaval este scrisă porția corectă, însă valoarea este greșită… în realitate cantitatea poate fi dublă”, a atras atenția cunoscutul nutriționist.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel