Sari la conținut

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a ajuns la fundul sacului. Faliment?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Casa Națională de Asigurări de Sănătate se confruntă cu probleme financiare şi riscă falimentul dacă guvernul nu va suplimenta bugetul acestei instituţii vitale pentru pacienţii români.

Conform unei anexe la memorandumul „Stabilirea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pe luna august 2024“, instituția ar fi cheltuit o sumă uriașă în primele șase luni ale anului. Astfel, CNAS s-ar îndrepta către faliment.

Datele din document arata că instituția se confruntă cu mari probleme financiare. Astfel, în șase luni, CNAS ar fi cheltuit suma prevăzută pentru aproape opt luni de activitate.

De altfel, nu este prima dată când Casa Națională de Asigurări de Sănătate ajunge într-o astfel de situație. În ultimele luni ale anului 2023,  instituția nu mai avea bani.
Sursă foto: Media Flux

Cheltuieli uriașe

Potrivit documentului, CNAS a folosit 61% din creditele de angajament. De asemenea, peste 63% din creditele bugetare au fost cheltuite în primele șase luni. La finalul anului trecut, instituția a trecut printr-un episod similar, moment în care salariile din spitalele au fost plătite cu mari eforturi.

În ultima lună a anului trecut, bugetul alocat unităților spitalicești din Capitală era de 300 de lei. Conform documentului provenit de la ministrul Boloș, cheltuielile legate de personal, subvenții și asistență socială ar fi mult mai mari decât cele anticipate, arată Defapt.ro.

CNAS ar putea ajunge în situația de anul trecut

În dreptul ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, execuția este mai mare în raport cu prevederile anule. Diferențele se pot observa în cazul cheltuielilor de personal, care au un procent de 53,36%.

Cu toate acestea, recent preşedintele instituţiei, Valeria Herdea anunţa că CNAS va beneficia de un nou sistem informatic, care va fi funcţional în cel mult doi ani, în urma unei investiţii de peste 100 de milioane de euro, a anunţat .

Anunțul vine în contextul în care sistemul informatic s-a lovit în ultimii ani de nenumărate probleme tehnice, medicii de familie spunând că uneori ajung să petreacă mai mult timp în fața calculatorului decât cu pacientul.

Efort financiar de peste 100 de milioane de euro

„Se fac eforturi foarte mari pentru a reporni sistemul informatic, pentru a asuma şi acest punct. Ştiţi foarte bine că în acest an s-a semnat şi este un alt proiect de care nu doar că sunt mândră, ci foarte recunoscătoare că vom avea un sistem informatic nou, într-un interval de timp estimat de un an, doi. Este un efort financiar foarte mare, de peste 100 de milioane de euro.

Trebuie să ştiţi că este nevoie de absorbţie de personal de specialitate. Solicităm, sigur, participarea şi implicarea întregii societăţi, astfel încât să avem oameni de mare calitate şi de mare calibru care să lucreze în cadrul acestui sistem informatic. Invităm medicii tineri să adere la proiectele Casei Naţionale de Asigurări tocmai pentru a avea resursă umană de foarte bună calitate, implicată şi mai ales profesionistă”, a declarat Valeria Herdea, conform Agerpres.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel