Din cuprinsul articolului
CNPP – Casa Națională de Pensii Publice anunță că unii seniori sunt „condamnați să rămână cu aceeași pensie.
Legea pensiilor vine și cu interdicții pentru românii din diaspora. Acestora le-a fost recalculată pensia, dar, din păcate pentru ei, nu au voie să își cumpere ani vechime în perioada în care au muncit în străinătate.
Dreptul la cumpărare de ani e foarte important, deoarece stagiul minim de cotizare pentru pensie este de 15 ani în România. Dacă românii din diaspora nu au acest drept de a cumpăra ani vechime, ei nu pot ajunge la acest stagiu minim și nu iau pensie.
Legea pensiilor spune că românii care au lucrat în străinătate nu pot apela la acest mecanism de cumpărare a anilor vechime pentru perioadele în care au cotizat acolo.
„Pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, spune legea.
Totuși, cei ce au lucrat în străinătate, nu pot plăti contribuții de asigurări sociale pentru perioadele în care au contribuit în alt stat, potrivit newsweek.ro.
Persoanele care vor să adauge vechime pentru pensie trebuie să plătească în prezent 925 de lei, pentru fiecare lună.
Suma este calculată aplicând o cotă de 25%, la salariul minim brut garantat, care în prezent este de 3.700 de lei. Astfel, pentru un an întreg de vechime, persoana va trebui să plătească o sumă totală de 11.100 de lei.
Trebuie spus că pentru un an vechime primești 81 de lei la pensie dacă ai muncit peste 35 de ani. Majoritate ceo cumpără anii vechime o fac pentru a ajunge la acesl stagiul minim de cotizare de 15 ani!
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…