Sari la conținut

Cartofii nu vor încolți toată iarna dacă puneți acest fruct lângă ei

În timpul depozitării, cartofii încep adesea să încolțească, ceea ce le afectează negativ calitatea. În plus față de pierderea suculenței, tuberculii își măresc conținutul de solanină toxică, ceea ce îi face nesiguri pentru consum. Cu toate acestea, există o modalitate ușoară de a preveni germinarea acestei legume. Pentru aceasta, grădinarii experimentați se bazează pe un singur fruct.

Fructul pe care trebuie să îl pui lângă cartofi pentru a-i face să reziste toată iarna

O soluție eficientă poate fi utilizarea merelor. Dacă tuberculii sunt depozitați în cutii, este suficient să puneți câteva mere pe ei. Aceste fructe emană gaz etilen, care încetinește procesele vegetative ale cartofilor și împiedică apariția lăstarilor.

De ce nu ar trebui să aruncați cojile de cartofi?

Metoda funcționează nu numai în condiții de pivniță, ci și atunci când depozitați legumele pe balcoane sau chiar în timpul depozitării la domiciliu. În plus, merele pot fi depozitate mai mult timp dacă sunt smulse din copac înainte să fie complet coapte. Această abordare vă permite să prelungiți termenul de valabilitate al fructelor cu câteva luni.

Acest truc simplu s-a dovedit deja printre grădinari ca un mijloc fiabil de a păstra calitatea cartofilor pe tot parcursul iernii. Cu toate acestea, recoltarea corectă este, de asemenea, importantă pentru conservarea pe termen lung.

Cum să recoltați corect cartofii

Recoltarea cartofilor începe de obicei la sfârșitul lui august – începutul lui septembrie. Deși în mod tradițional această legumă rădăcină se recoltează cu o lopată, unii recomandă să nu se facă acest lucru pentru a evita rănirea tuberculilor.

O unealtă alternativă pentru recoltarea cartofilor este furca. Aceasta trebuie înfiptă în sol la o distanță de aproximativ 15-20 de centimetri de la baza tufei și se „răstoarnă” ușor solul. Apoi trebuie să îndepărtați solul de marginile gropii pentru a strânge toți cartofii. O altă „unealtă” poate fi o sapă, mai ales dacă cartofii sunt plantați cu ajutorul acesteia.

Ce trebuie să faceți cu cartofii

După ce toți cartofii au fost scoși, aceștia trebuie uscați bine. Dacă solul este nisipos și vremea este uscată și caldă, puteți face acest lucru direct în grădină (prin împrăștierea rădăcinilor într-un strat subțire și uniform). Dacă vremea este umedă, este mai bine să uscați cultura sub o magazie sau într-un hambar.

Apoi trebuie să puneți cartofii într-un singur strat pe ziar, hârtie groasă sau în tăvi sau cutii de carton cu ventilație. Ei ar trebui să stea acolo timp de o săptămână sau două. Condițiile obligatorii de depozitare sunt un loc răcoros și întunecos, cu o temperatură de cel mult +15.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel