Din cuprinsul articolului
Universitatea Harvard spune că primul proprietar al unei cărți a unui romancier francez a luat pielea unei paciente decedate fără consimțământ.
Universitatea Harvard a anunțat că va elimina legătura realizată din piele umană dintr-o carte din secolul al XIX-lea aflată în biblioteca sa, din cauza „naturii tensionate din punct de vedere etic” a modului în care a fost realizată această legătură neobișnuită, susține The Guardian.
Cartea, intitulată Des Destinées de l’Ame (sau Destine ale sufletului), a fost păstrată la Biblioteca Houghton a universității încă din anii 1930, dar a atras atenția internațională în 2014, când testele au confirmat că a fost legată în piele umană.
Cu toate acestea, miercuri, universitatea a declarat că, după „un studiu atent, implicarea părților interesate și luarea în considerare”, va îndepărta legăturile de piele și va lucra cu autoritățile pentru a „determina o dispoziție finală respectuoasă a acestor rămășițe umane”
O carte despre sufletul uman merita să primească un veşmânt uman
Cartea a fost scrisă de Arsène Houssaye, un romancier francez, la mijlocul anilor 1880, ca o meditație despre natura sufletului și despre viața după moarte. Primul proprietar al volumului, medicul francez Ludovic Bouland, a legat apoi cartea cu piele umană. Harvard a declarat că Bouland a luat pielea de la o pacientă decedată într-un spital în care lucra, fără consimțământ.
Această istorie tulburătoare, pe care Harvard a numit-o „tensionată din punct de vedere etic”, a determinat universitatea să decidă să elimine legătura din piele.
„După cum vă puteți imagina, aceasta a fost o circumstanță neobișnuită pentru noi, în bibliotecă, și am învățat foarte multe pe măsură ce am ajuns la decizia noastră”, a declarat Tom Hyry, arhivist la Biblioteca Houghton, într-un Q&A publicat de Harvard, în care a anunțat decizia de a elimina cartea din biblioteca sa.
Experţii numesc această practică „bibliopoezie antropodermică”. Doctorul Bouland a lăsat un bilet care a fost reprodus în presă în 2014: „Această carte este legată în piele umană asemănătoare pergamentului (…) Dacă o priveşti cu atenţie, poţi distinge cu uşurinţă porii pielii. O carte despre sufletul uman merita să primească un veşmânt uman”.