Sari la conținut

Carte stranie la Harvard, copertată în pielea unui pacient bolnav mintal mort subiect. „O carte despre sufletul uman merita să primească un veşmânt uman”.

Sursă foto: X

Universitatea Harvard spune că primul proprietar al unei cărți a unui romancier francez a luat pielea unei paciente decedate fără consimțământ.

Universitatea Harvard a anunțat că va elimina legătura realizată din piele umană dintr-o carte din secolul al XIX-lea aflată în biblioteca sa, din cauza „naturii tensionate din punct de vedere etic” a modului în care a fost realizată această legătură neobișnuită, susține The Guardian.

Cartea, intitulată Des Destinées de l’Ame (sau Destine ale sufletului), a fost păstrată la Biblioteca Houghton a universității încă din anii 1930, dar a atras atenția internațională în 2014, când testele au confirmat că a fost legată în piele umană.

Cu toate acestea, miercuri, universitatea a declarat că, după „un studiu atent, implicarea părților interesate și luarea în considerare”, va îndepărta legăturile de piele și va lucra cu autoritățile pentru a „determina o dispoziție finală respectuoasă a acestor rămășițe umane”

 O carte despre sufletul uman merita să primească un veşmânt uman

Cartea a fost scrisă de Arsène Houssaye, un romancier francez, la mijlocul anilor 1880, ca o meditație despre natura sufletului și despre viața după moarte. Primul proprietar al volumului, medicul francez Ludovic Bouland, a legat apoi cartea cu piele umană. Harvard a declarat că Bouland a luat pielea de la o pacientă decedată într-un spital în care lucra, fără consimțământ.

Această istorie tulburătoare, pe care Harvard a numit-o „tensionată din punct de vedere etic”, a determinat universitatea să decidă să elimine legătura din piele.

„După cum vă puteți imagina, aceasta a fost o circumstanță neobișnuită pentru noi, în bibliotecă, și am învățat foarte multe pe măsură ce am ajuns la decizia noastră”, a declarat Tom Hyry, arhivist la Biblioteca Houghton, într-un Q&A publicat de Harvard, în care a anunțat decizia de a elimina cartea din biblioteca sa.

Experţii numesc această practică „bibliopoezie antropodermică”. Doctorul Bouland a lăsat un bilet care a fost reprodus în presă în 2014: „Această carte este legată în piele umană asemănătoare pergamentului (…) Dacă o priveşti cu atenţie, poţi distinge cu uşurinţă porii pielii. O carte despre sufletul uman merita să primească un veşmânt uman”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel