Din cuprinsul articolului
În opinia oamenilor, grătarul este cea mai sănătoasă metodă de preparare a cărnii. Din păcate pentru papilele noastre gustative, nutriționiștii nu sunt de aceeași părere. Ba chiar susțin că această modalitate de gătire este foarte toxică și poate dezvolta multe substanțe cancerigene.
Potrivit nutriționiștilor, trebuie să manifestăm ponderație și să fim atenți la modalitate de preparare a cărnii pe grătar. Cel mai important aspect este să nu ardem carnea.
„Apropo de grătar, trebuie să știm că tot ce este la grătar puțin ars, arsura aceea de la grătar, dacă avem mai mult prăjit decât trebuie, inclusiv cartofii prăjiți care devin închiși la culoare, noi simțim gustul puțin amărui acolo.
Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă și o substanță toxică, dar în general. Acolo găsim într-adevăr și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteice cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc.
Găsim acrilamidă, ca exemplu, care este o substanță cancerigenă, care se monitorizează, se analizează în laborator.
Noi am dat exemplu de tehnologii de obținere a pâinii mai protective, pentru a nu avea acest conținut de acrilamidă ridicat, inclusiv la biscuiți, la cafeaua care e prăjită prea tare. Deci temperaturile prea înalte care duc la arsuri duc și la o deteriorare a calității. Dacă noi avem un contaminant chimic acolo, care s-a produs prin procesare, acel contaminant blochează niște boli metabolice care fac să nu mai absorbim nutrienții pe care dorim să-i absorbim și pe care-i consumăm tot timpul și care pot duce la boli.
La carnea pe grătar, trebuie să avem grijă să nu o prăjim prea tare, să nu fie arsă, să nu o punem la focul tare dintr-o dată”, a declarat Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, pentru DC Medical.
„Dacă la carnea la grătar punem și o salată verde alături, pe care o stropim cu lămâie, fierul din carne, din hemoglobina aceea, este absorbit foarte bine din lămâie și vitamina C din salată.
Există sinergii și compatibilități între nutrienți care fac astfel încât carnea să fie o hrană sănătoasă dacă știm cum să o preparăm. Vitamina C ne ajută să asimilăm mai bine fierul și putem să asimilăm așa, să nu mâncăm carnea singură, ci cu o salată”, a mai spus profesorul.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…