Categories: Stil de viaţă

Carnea care îți crește riscul de cancer colorectal, chiar dacă este consumată în cantități mici

Carnea aceasta a intrat mai de mult în vizorul cercetătorilor, deoarece existau semnale că ar avea o legătură cu apariția cancerului colorectal, mai ales în cazul persoanelor care o consumă regulat.

Un nou studiu vine și ne spune: Consumul de şuncă, bacon şi carne roşie, chiar şi în cantităţi moderate, este asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal, au avertizat specialiştii citaţi la milocul lunii aprilie 2019 de Press Association.

Chiar şi persoanele care au respectat liniile directoare ale Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie cu privire la consumul de carne roşie şi procesată au prezentat o creştere a riscului de cancer colorectal cu o cincime în comparaţie cu cele care au mâncat astfel de alimente în cantităţi foarte reduse, potrivit rezultatelor unui studiu finanţat parţial de Cancer Research UK.

Departamentul britanic de Sănătate şi Asistenţă Socială a anunţat că în timp ce carnea albă este o sursă benefică de proteine, vitamine şi minerale, aportul de carne roşie şi procesată ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea medie consumată în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund – WCRF) a susţinut că există dovezi solide potrivit cărora consumul de carne procesată (salam, bacon, şuncă…) reprezintă o cauză de apariţie a cancerului colorectal, în timp ce un aport ridicat de carne roşie (vită, oaie, porc…) contribuie de asemenea la creşterea acestui risc.

Pentru studiul recent, publicat în International Journal of Epidemiology, specialiştii au analizate date prelevate de la 475.581 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani, monitorizate o perioadă medie de 5,7 ani.

Pe parcursul monitorizării, 2.609 persoane au dezvoltat cancer colorectal.

Studiul a relevat că persoanele care au consumat, în medie, 76 grame pe zi de carne roşie şi procesată au prezentat un risc mai mare cu 20% de a dezvolta cancer colorectal în comparaţie cu cele care au mâncat, în medie, 21 de grame pe zi.

În ceea ce priveşte carnea roşie, riscul a fost cu 15% mai mare în cazul persoanelor care au consumat, în medie, 54 de grame pe zi în comparaţie cu cele care au mâncat, în medie, 8 grame pe zi.

În cazul aportului de carne procesată, riscul a fost cu 19% mai mare la persoanele care au consumat, în medie, 29 de grame pe zi în comparaţie cu cele care au mâncat, în medie, 5 grame pe zi.

Există, însă, şi o veste bună. Subiecţii cu un aport ridicat de fibre alimentare din pâine şi cereale în alimentaţie au prezentat o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal.

Aproximativ unu din cincisprezece bărbaţi şi una din optsprezece femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieţii, potrivit statisticilor.

”Rezultatele noastre sugerează faptul că persoanele care consumă carne roşie şi procesată de patru sau de mai multe ori pe săptămână prezintă un risc ridicat de cancer colorectal în comparaţie cu cele care consumă carne roşie şi procesată de mai puţin de două ori pe săptămână”, a declarat profesor Tim Key de la Universitatea Oxford, specialist în cadrul Cancer Research UK şi coautor al studiului.

”Există dovezi substanţiale conform cărora carnea roşie şi procesată este asociată cancerului colorectal şi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carnea procesată este clasificată drept carcinogenă, iar carnea roşie drept probabil carcinogenă”, a indicat Key.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

4 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

4 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

5 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

5 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

6 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

6 ore ago

Citeste si: