Din cuprinsul articolului
Carmen Bruma a impartasit trucuri care te ajuta sa te hidratezi atunci cand nu poti sa bei apa.
Deshidratarea cronica, sau cu alte cuvinte privarea organismului de cantitatea necesara de apa, are in timp grave efecte asupra organismului. In linii mari, hidratarea insuficienta se manifesta printr-o lipsa de energie, tendinta de a obosi repede si stare generala de epuizare inca de la inceputul zilei. Specialistii afirma ca persoanele care consuma in mod constant cantitati mici de apa sunt predispuse la afectiuni digestive (ulcer, dureri de stomac, constipatie, balonare constanta indiferent de alimentatie), dereglari de tensiune (alternanta tensiunii mari cu cea scazuta), afectiuni respiratorii, kilograme in plus, afectiuni dermatologice si ale rinichilor (pietre la rinichi, infectii urinare frecvente).
Iata mai jos cateva reguli de hidratare de care eu tin cont:
1.Dintre toate lichidele apa este singura care hidrateaza organismul incepand de la nivel celular. Necesarul de apa al unui adult in conditii de temperatura, umiditate, efort, normale este intre 30-35 ml/ kg corp. In conditii de canicula e bine ca aceasta cantitate sa fie de 40 ml/ kg corp. Deci , daca ai 60 de kilograme, trebuie sa bei 2,4 l de apa pe zi.
2.Pe canicula nu se bea apa cu gheata oricat de tentant ar fi! Temperatura la care se bea apa este intre 10-37de grade. Apa foarte rece pe timp de canicula poate provoca soc termic, stres digestiv, vasoconstrictie periferica . Acest lucru este periculos mai ales la copii , varstnici, cei care sufera de boli cardiovasculare.
3.Una dintre cele mai valoroase ape este apa vie structurata care se gaseste in fructe si legume . Ea nu poate satisface insa necesarul de apa al organismului. Pe canicula este recomandata apa minerala naturala cu un continut de minerale intre 1000-1500 saruri la litru mai bogata in sodiu sub forma de carbonat de sodiu pt pastrarea echilibrului electrolitic si acido bazic al organismului.
4.Beti cu moderatie cafea atunci cand temperaturile sunt ridicate! Cafeaua este diuretica si poate deshidrata in perioada verii .Daca nu va puteti abtine, regula e sa beti 2 pahare cu apa la fiecare ceasca de cafea.
5.Invatati sa beti corect apa sau cum spune dr Menci ” apa se mananca”. Prin asta se intelege ca nu puneti sticla la gura si o lasati jos cand ajungeti la jumatate ci ca apa trebuie bauta cu inghitituri mici, plimbata prin gura, amestecata cu saliva si abia apoi inghitita. Astfel ea ajunge la tensiunea superficiala a lichidelor fiziologice ( sange, limfa) si poate fi folosita la adevarata ei valoare, aceea de a hidrata celulele.
6.Beti apa la fiecare 30-40 min, nu doar cand va e sete pentru ca asta inseamna ca sunteti deja deshidratati.
7.Cand va treziti dimineata beti obligatoriu un pahar cu apa, la fel si seara la culcare.
8.Nu lasati apa in ambalaje tip pet la soare! Apa astfel pastrata este detetiorata cu ftalati si bisfenol A , substante periculoase pt organism. Cele mai bune ambalaje pentru apa sunt ceramica si apoi sticla. Avand in vedere ca e greu sa bei apa doar din aceste ambalaje, aveti macar grija sa nu uitati pet- uri cu apa la soare!
Puneti necesarul de apa in sticle mici si seteaza-ti telefonul/ceasul sa sune la fiecare 40 de minute.
Bea de fiecare data 2-3 inghitituri. Vei vedea ca dupa o perioada vei simti nevoia sa bei fara sa-ti aminteasca alarma
Bea apa infuzata cu diverse legume, fructe sau ierburi aromatice. Taie castraveti, bucatele de lamaie,f runze de menta, fructe de padure busuioc si pune-le impreuna cu apa intr-o carafa la frigider pentru cateva ore.
Daca esti dintre cei carora nu le place “gustul apei”, s-ar putea ca aceasta solutie sa functioneze
Mananca putin mai picant ca sa simti nevoia sa bei apa sau daca nu-ti place gustul, adauga o bucatica de ceapa cruda la masa tot in scopul de a stimula nevoia de apa
Fa miscare zilnic, urca scari sau pante, mergi in ritm alert sau orice alta activitate care iti mareste pulsul si iti declanseaza nevoia de a bea apa”, a scris Carmen Brumă pe blogul său.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…