Sari la conținut

Carmen Brumă: Cele mai bune somnifere naturale

Carmen Brumă
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Caremen Brumă, sfaturi alimentare pentru eliminarea pietrelor la rinichi

Ai probleme cu somnul? Iată cele mai bune alimente pentru insomnie, pe care le poți consuma înainte de culcare. Laptele și mierea sunt în topul listei.

Problemele cu somnul pot duce la multe alte afecțiuni deoarece organismul va fi mult mai vulnerabil în fața bolilor, a virușilor, stresului etc.

De altfel, una dintre cele mai grave afecțiuni cauzate și de lipsa de somn este depresia. Iar de aici pornesc multe altele.

Somnul odihnitor, de calitate, ar trebui să fie minimum 7-8 ore fără întrerupere și este recomandat să dormim în întuneric total, fără niciun fel de sursă de lumină și zgomote.

Ce facem dacă nu putem adormi repede și pierdem ore importante de somn? Iată câteva sfaturi pentru un somn bun și odihnitor, cu ajutorul unor produse naturale, pe care le putem consuma fără efecte adverse.

Somnifere naturale

În emisiunea Medicool de la Antena 1, dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă, nutriționist și antrenor personal, au dezvăluit câteva alimente care au efecte benefice asupra organismul și acționează ca somnifere naturale.

”Avem aici o mulțime de alimente care ne ajută și care sunt considerate somnifere naturale. În primul rând, laptele care are calciu, un mineral esențial pentru relaxare.

Mai are triptofan, precursor de serotonină, și dacă avem serotonină, ne putem relaxa, avem o stare de bine și atunci somnul apare în mod firesc.

Mai are un peptid, lactium, care are, de asemenea, aceste proprietăți relaxante, calmante, iar dacă vrei o combinație senzațională, ideală, îi pui puțină miere.

În combinație cu glucidele din miere, triptofanul se transformă mult mai repede în melatonină, care este hormonul somnului și care ne ajută să dormim repede și bine”, a spus Carmen Brumă.

Chefirul, sursă importantă de triptofan

Pentru cei care au intoleranță la lactoză și nu pot consuma lapte există și alte variante. De pildă, foarte bun este și chefirul. De altfel, chefirul conține chiar mai mult triptofan decât laptele.

„Este înr-adevăr un precursor de serotonină și este foarte important de reținut, intestinele noastre și bacteriile din intestine fac până la 90% din serotonină. Și fac inclusiv și melatonină.

Serotonina este un hormon care ne face să ne simțim bine, melatonina este hormonul care ne anunță că trebuie să adormim”, a explicat dr. Mihail Pautov, în emisiunea difuzată pe Antena1. 

Un alt somnifer natural este ceaiul de mușețel.”Te calmează, ajută la eliberarea tensiunilor și nervoase, și musculare, ajută foarte bine și digestia.

Nu este singura variantă de ceai. Există și ceaiul de lavandă, și ceaiul de fructul pasiunii, și ceaiul de valeriană”, a mai spus Carmen Brumă.

Cu o eficiență la fel de mare sunt și bananele, acestea fiind sursă importantă de vitaminele B, care ajută sistemul nervos, de magneziu și de potasiu. Astfel, datorită acestor minerale și vitamine, bananele sunt somnifere naturale extrem de eficiente.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel