Sari la conținut

6 trucuri prin care putem preveni apariția cariilor

Cariile dentare sunt una din cele mai intalnite afectiuni atat in randul adultilor, cat si al copiilor, si totodata una dintre cele mai usor de prevenit. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a prezentat cateva trucuri de ingrijire care pot tine cariile departe, atunci cand completeaza vizitele periodice la stomatolog si o buna igiena orala.

Prevenirea eficienta a cariilor dentare este o lupta care are loc pe doua fronturi: pe de o parte pastrarea sub control a cantitatii de placa bacteriana care se formeaza pe dinti si, pe de alta parte, pastrarea smaltului dintilor suficient de puternic si sanatos pentru a lupta cu aceasta placa bacteriana. Iata cateva metode prin care pot fi indeplinite aceste obiective:

Folosirea pastei de dinti cu calciu 

Medicul stomatolog poate recomanda o pasta speciala cu continut de calciu sau calciu si fluor. “Aceste tipuri de paste nu se folosesc pentru spalarea dintilor, ci se aplica periodic, dupa curatarea danturii acasa, timp de 5 minute pe zonele afectate de acizi. Dupa indepartarea pastei nu bem apa si nu mancam timp de jumatate de ora. Cea mai buna metoda de aplicare este in gutiera, deoarece in felul acesta pasta cuprinde un numar mai mare de dinti si suprafete mai greu accesibile”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Igiena dentara corecta 

La 30 minute dupa periajul dentar pe suprafata dintelui incepe sa se formeze o placa bacteriana, invizibila la inceput, apoi alb-galbuie, bogata in proteine si bacterii  si principala cauza a cariilor si gingivitei.“Pentru a preveni aparitia cariei dentare este recomandata indepartarea acestei placi bacteriene de cel putin doua ori pe zi cu periuta si ata dentara, precum si folosirea dusului bucal si a apei de gura”, spune specialistul ortodont.

Tabletele revelatoare de placa 

Tabletele revelatoare de placa se tin in gura pana cand se topesc si coloreaza in roz placa bacteriana veche de 1-2 zile si in mov-albastrui placa bacteriana veche de peste 3 zile. Zonele de dinte bine curatate vor ramane albe, deoarece substantele colorante adera doar de proteinele din placa bacteriana, nu si de substantele minerale din smalt. Acestea ajuta in special pe copii sa identifice zonele pe care nu le periaza corect, dar si pe adulti.

Dieta saraca in carbohidrati si acizi 

Se stie ca acizii scot calciul din dinti, asadar evitarea alimentelor si a bauturilor dulci sau bogate in acizi vor reduce riscul aparitiei cariei. Asadar, este recomandat sa renuntam la consumul lor.

“Daca, totusi, nu putem renunta la ele, este recomandat ca dulciurile sa fie consumate la o singura masa si nu in mod constant drept gustari pe parcursul zilei. Rontairea periodica a unor alimente intre mese va asigura bacteriilor o sursa constanta de hrana si va duce la inmultirea lor si a cariilor. In schimb, este recomandata includerea in dieta a alimentelor benefice pentru dantura: cele bogate in calciu si fosfat, cum ar fi produsele lactate si legumele, care spala dantura de acizi si ii asigura substante nutritive necesare”, explica doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Sigilarea dintilor 

Indicata in special la copii, sigilarea dintilor este o metoda de prevenire a acumularii resturilor alimentare in santurile adanci ale dintilor, unde exista riscul ca, din fermentarea lor, sa apara acizii ce produc caria dentara.

“Umplerea santurilor cu material asemanator obturatiei dentare (plombei) va proteja dintele, macar pana cand copilul invata sa se perie corect si acorda importanta cuvenita igienizarii. Sigilarea poate fi o optiune si pentru dintii care sunt mai vulnerabili la bacterii si mai greu de curatat, asigurand o suprafata neteda si mai usor de periat”, spune specialistul.

Controlul stomatologic periodic 

Nu in ultimul rand, controlul stomatologic periodic este absolut necesar atat pentru a identifica si trata cariile in stadii precoce, precum si pentru a aplica metode de protejare a dintilor: detartraj si periaj profesional pentru indepartarea tartrului si a placii bacteriene, alaturi de fluorizarea profesionala pentru intarirea smaltului dentar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel