Din cuprinsul articolului
Care sunt virtuțile rozmarinului în medicina tradițională? Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă aromatică aparținând familiei Lamiaceae. Originară din regiunea mediteraneană, crește adesea în grădini și în terenuri de legume.
Rozmarinul are multe beneficii: Protejeaza celulele hepatice, stimuleaza productia de bila, protejeaza sistemul digestiv si trateaza durerile articulare si musculare. Este planta de sănătate prin excelență. Facem un bilanț al tuturor beneficiilor acestei plante mediteraneene:
Rozmarinul este o plantă bine cunoscută pentru multiplele sale beneficii. Utilizarea rozmarinului se bazează pe o tradiție ancestrală și pe cunoașterea modului de acțiune al unora dintre ingredientele sale active. Cu toate acestea, puține studii clinice s-au concentrat exclusiv pe aceasta.
Beneficiile pentru sănătate ale rozmarinului sunt numeroase:
„Ajută la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi balonarea și crampele”, spune Shana Sarfati.
De asemenea, ar ajuta la ameliorarea tulburărilor digestive sau intestinale (dispepsie). Coordonarea științifică europeană în fitoterapie (ESCOP) validează, de asemenea, utilizarea sa pentru îmbunătățirea funcțiilor biliare și hepatice. Dr Jean-Michel Morel, medic generalist și fitoterapeut.
Stimularea memoriei: „Poate îmbunătăți concentrarea și memoria ”, spune medicul naturist.
Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante: „Conține compuși care ajută la reducerea inflamației și protejează celulele de deteriorare.”
Întărirea sistemului imunitar: „Datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice , rozmarinul poate ajuta la prevenirea anumitor infecții.”
Analgezic: „Folosit ca ulei esențial, poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare și articulare .”
Sănătate respiratorie îmbunătățită: „Rozmarinul poate ajuta la ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii, cum ar fi bronșita și răceala, datorită proprietăților sale expectorante și antimicrobiene.”
Sănătatea cardiovasculară: „Rozmarinul poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea nivelului de colesterol, ceea ce contribuie la sănătatea cardiovasculară.”
Protejează celulele ficatului împotriva toxinelor: „Se știe că rozmarinul protejează celulele hepatice împotriva toxinelor sau a atacurilor de droguri, datorită mai multor substanțe active, cum ar fi flavonoidele și esențele (camfor, cineol, verbenone, pinene)”, adaugă dr. Jean-Michel Morel.
Rozmarinul poate fi folosit sub mai multe forme: se poate consuma proaspăt sau uscat, sub formă de extract lichid sau de glicerină, lăstari tineri etc.
„ Uleiul esențial de rozmarin este, de asemenea, folosit ca ulei esențial în difuzoare pentru a îmbunătăți concentrarea, a reduce stresul și a îmbunătăți starea de spirit”, continuă ea.
Contraindicațiile consumului de rozmarin?
Sarcina și alăptare: „Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite dozele mari de rozmarin, în special sub formă de ulei esențial”, avertizează Shana Sarfati.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…