Care sunt valorile normale ale colesterolului în funcție de vârstă

Nivelul colesterolului variază în funcție de vârstă, sex și greutate. Pe măsură ce trece timpul, organismul uman are tendința să producă mai mult colesterol, de aceea fiecare adult ar trebui să-și verifice regulat colesterolul.

Cele trei categorii:

Colesterol total

Colesterol LDL (”rău”)

Colesterol HDL (”bun”)

Majoritatea oamenilor se străduiesc să mențină un echilibru ale celor trei categorii. În timp ce colesterolul total și LDL trebuie să aibă niveluri cât mai scăzute, colesterolul HDL poate oferi protecție împotriva infarctului și a accidentului vascular, așa că nivelul acestuia ar trebui să fie mai crescut.

Cum variază colesterolul în funcție de vârstă

Nivelul colesterolului tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă. Medicii recomandă să fie luate măsuri înainte ca nivelul colesterolului să crească periculo9s de mult.

De obicei, bărbații au colesterolul mai mare decât femeile, însă nici acestea nu sunt imune, mai ales la menopauză, când colesterolul crește.

Copiii sunt mai puțin predispuși să aibă colesterolul crescut și au nevoie de o verificare a acestuia o dată sau de două ori înainte de 18 ani.

Nivelul optim pentru adulţi este următorul:

Colesterolul total < 200 mg/dl
LDL <100 mg/dl
HDL > 60 mg/dl
TG < 150 mg/dl (trigliceridele)
Pentru copiii intre 4-19 ani:

  • Nivelul normal de colesterol total în cazul copiilor trebuie să fie mai mic de 170 mg/dL.
  • Colesterolul LDL în cazul copiilor trebuie să fie, de asemenea, mai mic decât al adulților.  Valoarea optimă e de mai  puțin de 110 mg/dL. Borderline high is from 110 to 129 mg/dL while high is over 130 mg/dL.

La aceste valori, medicul specialist adaugă şi alţi factori de risc specifici stilului de viaţă a fiecarui pacient, cum ar fi fumatul, şi astfel stabileşte nivelul optim de colesterol pentru fiecare pacient în parte. Aşadar, nu există o singură valoare normala a colestrolului sau a LDL-ului.

Simptomele unui nivel crescut de colesterol

Până în prezent, nu a fost identificat un simptom evident care să ajute la identificarea unui nivel ridicat de colesterol, ci doar prin intermediul analizelor de sânge.

Însă, experții în sănătate au alcătuit o listă cu simptomele recurente legate de această afecțiune. Iată care sunt acestea!

– O anumită senzație de greutate și dureri în zona pelviană și a vezicii urinare;
– Gură uscată însoțită de halitoză (respirația urât mirositoare);
– Senzație de greutate resimțită la nivelul stomacului și dificultatea de a digera, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi;
– Indigestie și gaze stomacale după mese;
– Stări de somnolență după mese;
– Intoleranțe alimentare;
– Urticarie sau mâncărimi ale pielii;
– Dureri de cap sau migrene;
– Pierderea echilibrului sau greață;
– Amorțeală resimțită în extremitățile corpului;
– Vedere încețoșată;
– Stare de agitație resimțită în urma activităților fizice sau a eforturilor.

De menționat faptul că simptomele enumerate mai sus pot fi confundate cu ușurință cu alte boli comune și pot dispărea spontan.

Regimul alimentar, principala metodă de reducere a colesterolului

Pentru a reduce valorile colesterolului, foarte importantă este dieta. Medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă ne explică ce alimente sunt recomandate şi care sunt interzise.
– Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras.
– Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul.
În majoritatea cazurilor, dieta este suficientă pentru a ţine în frâu colesterolul, când vine vorba însă de persoane care au suferit un infarct miocardic, au o afecţiune cardiovasculară sau sunt hipertensivi, pe lângă dietă este nevoie şi de tratament medicamentos.
Rostopasca, păpădie și urzică
Personele care nu pot lua medicamente din diverse motive, pot apela cu încredere la extractele din plante. ,,Armurarul este o plantă care ajută la scăderea colesterolului şi protejează ficatul, anghinarea şi rostopasca sunt de asemenea foarte bune atât pentru colesterol cât şi ca protecţie hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni. Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ”, a explicat specialistul în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, Gabriela Papazian- Urdareanu.

Recent Posts

„Ani de zile am pus durerea pe seama colonului iritabil până când medicii mi-au pus un diagnostic șocant”

Gemma Crossley, originară din Golborne, Manchester, a descoperit alarmată că simptomele sindromului colonului iritabil erau…

16 minute ago

Ce afecțiuni ascund valoarea scăzută a hemoglobinei. Un test de sânge scade riscul de infarct

Ce afecțiuni ascund valoarea scăzută a hemoglobinei. Un test de sânge scade riscul de infarct.…

35 de minute ago

Alegeri 2024. Uite cine candidează pentru Senat în București

Alegeri 2024. Uite cine candidează pentru Senat în București. Fostul șef al Gărzii de Mediu,…

55 de minute ago

Cu cât vor crește salariile românilor de la 1 ianuarie. Lucrurile sunt foarte clare acum

Cu cât vor crește salariile românilor de la 1 ianuarie. Potrivit unei hotărâri de guvern…

o oră ago

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru Donald Trump. Ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina

Donald Trump a reușit să câștige din nou un mandat de președinte al SUA, după…

2 ore ago

Cel mai comun simptom al cancerului care poate fi mai sever noaptea

În cazul în care persistă problemele cu somnul din cauza durerii, este timpul să mergeți…

2 ore ago

Citeste si: