Sari la conținut

Care sunt simptomele unui ficat inflamat?

dieta pentru ficat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cum se reface ficatul dupa sarbatori

Ficatul este cel mai mare organ din organism și ajută la digerarea alimentelor, la stocarea energiei și la eliminarea toxinelor, potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA.

Așadar, dacă vă confruntați cu tulburări de piele, lipsă de energie, metabolism lent, tulburări digestive, apărare scăzută și chiar schimbări de dispoziție, s-ar putea ca acest organ să trimită semnale că nu funcționează corect.

Din acest motiv, și în ciuda faptului că este capabil să se curețe singur, este esențial să se mențină o dietă sănătoasă care să îl mențină în stare bună și obiceiuri care să îl întărească.

Pentru a menține un ficat sănătos, este necesar să se acorde atenție simptomelor pe care le manifestă organismul, astfel încât să se poată merge la medic la timp, înainte ca în organism să se dezvolte boli grave.

Care sunt simptomele unui ficat inflamat?

Din acest motiv, site-ul specializat Mejor con Salud a enumerat o serie de semne care pot fi asociate cu inflamarea ficatului:

  • Febră: acest simptom este asociat cu alterări infecțioase în organism, însă poate fi asociat și cu o patologie hepatică. Prin urmare, dacă febra continuă, este necesară vizita la medic pentru a exclude problemele hepatice.
  • Durere: la început durerea va fi ușoară, iar pe măsură ce trec zilele se va intensifica. Durerea va fi întotdeauna localizată în partea superioară dreaptă a abdomenului. În plus, poate exista o umflătură în zonă care, de asemenea, va crește în timp.
  • Greață: deoarece ficatul este cel care ajută adesea la digerarea alimentelor, atunci când acesta dă greș, acestea nu pot fi procesate corect și, prin urmare, se generează greață și disconfort general. Alimentele care provoacă de obicei acest semn sunt cele care conțin exces de grăsimi, sare, făină sau cele care sunt foarte condimentate.
  • Icter: Cel mai frecvent semn al unei afecțiuni hepatice este îngălbenirea pielii și a albului ochilor, cunoscută sub numele de icter. Acest simptom este cauzat de o creștere a bilirubinei în sânge.
  • Fecale: deși este inconfortabil pentru unele persoane, uneori este necesar să se privească fecalele sau urina secretate de organism. De exemplu, dacă scaunele au o culoare albicioasă sau urina este foarte închisă la culoare, este posibil să existe probleme hepatice.
  • Probleme digestive: dacă există greutate, gaze și disconfort abdominal, alături de alte simptome, este posibil ca ficatul să nu proceseze corect grăsimile consumate.
  • Gust neplăcut: există și alte afecțiuni care pot cauza acest simptom, așa că un specialist se va ocupa să stabilească dacă ficatul este cel care are probleme. În mod normal, acest gust neplăcut este cauzat de acumularea de toxine și substanțe pe care organismul ar trebui să le elimine.
  • Oboseala: atunci când nu există un motiv aparent pentru oboseală, este posibil să fie prezentă o insuficiență hepatică. Potrivit Asociației catalane a pacienților cu afecțiuni hepatice, acest lucru se poate datora unei „tulburări hormonale și de chimie a creierului”.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel