Din cuprinsul articolului
Ne petrecem tot mai mult timp în spatele unui birou: minim opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Și deși poate părea mai comod decât dacă am avea un job pe teren, acest lucru nu este deloc benefic pentru starea noastră de sănătate. Statul prelungit la birou, într-o poziție vicioasă, poate conduce în timp la afectarea coloanei vertebrale, ce se traduce prin apariția durerilor și a unor afecțiuni de tipul lombalgiilor, herniilor de disc lombare sau cervicale.
Mai mult decât atât, tot organismul are de suferit din cauza unei slabe oxigenări a țesuturilor. Vestea bună este că astăzi putem beneficia de tratamentul cu ozon, care conține elementul vital pentru o stare generală de sănătate mai bună: oxigenul. Ozonoterapia tratează durerile musculare și articulare, hernia de disc, precum și lipsa de energie a corpului, redându-i tonusul și vitalitatea.
“Gândiți-vă la terapia cu ozon ca la cantitatea de apă pe care trebuie să o consumați zilnic pentru a vă hidrata și a avea o stare bună. Așa se întâmplă și în cazul unui supliment de oxigen, de care avem nevoie nu doar pentru a supraviețui, ci pentru a trăi în cele mai bune condiții și la potențialul maxim. Ozonoterapia ne poate îmbunătăți calitatea vieții, în special dacă mediul nostru de lucru ne predispune la o slabă oxigenare, iar stilul nostru de viață este unul sedentar, lipsit de orice fel de activitate fizică în aer liber”, explică Nușa Bulai, consilier medical.
Dr. Mihai Băican, medic specialist traumatologie sportivă că afirmă faptul că statul prelungit la birou conduce la apariția contracturii musculare, care va determina reducerea spațiului intervertebral. În această situație va apărea “iritarea” ramurilor nervoase, generând stări de disconfort și durere, care încep să iradieze spre membrele inferioare sau superioare, însoțite de parestezie, adică amorțeală în anumite posturi sau situații. Totodată, acesta a adăugat că: “Afectarea coloanei vertebrale poate fi cauzată și de alți factori precum statul îndelungat în picioare, ridicarea sau cărarea unor greutăți, poziția vicioasă atât în timpul mersului sau al alergării, cât și atunci când stăm pe scaun, în bancă, la școală sau la birou. Toți acești factori contribuie la apariția durerii – primul semnal de alarmă al organismului și ultima noastră șansă de a mai preveni instalarea unei afecțiuni grave. Dacă nu luăm nicio măsură terapeutică, simptomatologia se va croniciza și va conduce la apariția discopatiei, adică a acelor modificări la nivelul discurilor intervertebrale, care fie se deplasează, fie se deshidratează, fie apar fisuri la nivelul lor, iar de aici până la apariția unei hernii de disc nu mai este decât un singur pas”, explică Dr. Mihai Băican.
Hernia de disc apare în momentul în care discul intervertebral se fisurează dinspre zona de mijloc spre periferie, astfel încât nucleul pulpos poate să migreze spre exterior, formând un sac hernial. Acesta va exercita o compresie pe rădăcinile nervoase, sporind simptomele specifice afecțiunii, de tipul durerii sau paresteziei membrelor. Afecțiunea neglijată poate să conducă la paralizia unui segment, a unui membru sau pierderea controlului asupra unor funcții fiziologice. Astfel, în general, hernia de disc cunoaște trei stadii clinice evolutive:
“Pentru tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale, în general, și a herniei de disc, în particular, sunt indicate infiltrațiile locale cu ozon, care au o valoare antiinflamatorie foarte bună și contribuie la regenerarea țesuturilor. În fazele incipiente, se recomandă 10 ședințe de ozonoterapie, cu o periodicitate săptămânală, prin infiltrarea unor cantități mici de ozon, subcutanat, în regiunile coloanei vertebrale cu probleme. Tratamentul va conduce la dispariția contracturii musculare, a inflamației și a durerii. De asemenea, tratamentul trebuie însoțit și de schimbarea stilului de lucru la birou, prin includerea unor pauze de 10 minute la fiecare oră pentru mobilizarea organismului și realizarea unor exerciții de stretching”, explică Dr. Mihai Băican. Acesta precizează că în stadiile avansate ale bolii, administrarea de ozon se poate face intervertebral sau intradiscal, obținându-se în acest fel rezultate foarte bune pentru cura problemei respective.
În plus, Dr. Mihai Băican atrage atenția asupra faptului că statul prelungit la birou afectează oxigenarea tuturor țesuturilor: “Respirăm ineficient, creierul se oxigenează deficitar, iar acest lucru conduce la o serie întreagă de alte simptome: stare de oboseală, disconfort permanent și așa numitul „brain fog”. În această situație, putem asocia tratamentului mai sus menționat și administrarea sistemică de ozon, prin recoltarea a 200 ml de sânge într-un recipient steril, adăugarea unui amestec de ozon și oxigen de concentrație și calitate pură, și reintroducerea acestuia în organism, pe cale venoasă. Prin această procedură, tot corpul beneficiază de “infuzia de oxigen” și de efectele acestei terapii, care se traduc printr-o stare generală mai bună, dispariția oboselii, îmbunătățirea calității somnului, creșterea capacității de concentrare, deci un organism care are toate premisele necesare pentru a funcționa optim”, afirmă Dr. Mihai Băican.
În funcție de stadiul herniei de disc, aceasta se poate trata printr-un program personalizat de terapii, ce poate include ozonoterapia, infiltrațiile MeaPlasma, cu plasmă proprie îmbogățită în trombocite, recuperarea medicală prin exerciții specifice de kinetoterapie, dar și utilizarea unor mijloace moderne de fizioterapie, precum terapia Tecar sau laserul de înaltă putere.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…