Din cuprinsul articolului
Cancerul avansat se referă la cancerele pentru care nu este posibilă vindecarea. Potrivit Societății Americane de Cancer, acestea sunt cancere care nu vor dispărea complet sau a căror revenire nu poate fi prevenită.
Cu toate acestea, unele cazuri de astfel de cancere pot fi ținute sub control pentru o perioadă atât de lungă de timp, încât sunt considerate chiar boli continue sau cronice.
De fapt, în cazul în care cancerul nu poate fi vindecat, tratamentul poate uneori: să reducă dimensiunea cancerului, să încetinească creșterea acestuia, să ajute la ameliorarea simptomelor și să vă ajute să trăiți mai mult timp. Pentru unele persoane, cancerul poate fi deja în stadiu avansat atunci când află pentru prima dată că au boala, dar altele pot ajunge într-un stadiu avansat abia după ani de zile de la diagnosticare.
Astfel, cancerele avansate pot fi local avansate sau metastatice (metastatice). Primul termen este folosit pentru a descrie cancerul care a crescut în afara organului în care și-a avut originea, dar care nu s-a răspândit încă în părți îndepărtate ale corpului. De exemplu, „unele cancere care debutează în creier pot fi considerate avansate din cauza dimensiunii lor mari sau a apropierii lor de organe sau vase de sânge importante. Acest lucru le poate pune în pericol viața, chiar dacă nu s-au răspândit în alte părți ale corpului”. Dar alte cancere avansate local, cum ar fi unele cancere de prostată, pot fi vindecabile.
Cancerul metastatic sau cancerul metastatic se referă la cancerul care s-a răspândit din locul în care a început în alte părți ale corpului.
Cancerele care s-au răspândit sunt adesea considerate avansate atunci când nu pot fi vindecate sau controlate cu tratament și nu toate cancerele metastatice sunt cancere avansate.
„Cancerul avansat poate provoca simptome pe măsură ce se dezvoltă. Aceste simptome pot fi aproape întotdeauna controlate cu ajutorul tratamentului, chiar și atunci când tratamentul nu mai acționează asupra cancerului sau a tumorii în sine”, precizează instituția.
Simptomele cancerului avansat și metastatic
În ceea ce privește simptomele pe care le poate genera cancerul avansat sau metastatic, acestea sunt:
- Pierderea energiei și senzația de oboseală și/sau slăbiciune – acestea pot deveni atât de grave încât vă poate fi dificil să faceți sarcinile zilnice, cum ar fi să faceți baie sau să vă îmbrăcați. Persoanele cu cancer avansat au adesea nevoie de ajutor pentru aceste sarcini.
- Pierdere în greutate (nu încercați să slăbiți)
- Durere
- Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație
Cu toate acestea, în cazurile de cancer avansat și metastatic, pot apărea multe alte simptome, în funcție de tipul de cancer și de locul în care acesta s-a răspândit. Unele dintre acestea includ:
- Dificultăți de respirație: ca atare, dificultățile de respirație sunt unul dintre cele mai frecvente simptome de care suferă persoanele cu cancer avansat. Această problemă poate fi cauzată de cancer sau chiar de tratament, dar poate fi cauzată și de alte probleme, cum ar fi o vulnerabilitate crescută la infecții, un număr scăzut de sânge sau alte afecțiuni pulmonare.
- Blocaj intestinal: Cancerul în regiunea abdominală (burtă) poate provoca un blocaj în intestine. Blocajul împiedică alimentele și deșeurile să treacă în mod corespunzător, iar acest lucru poate provoca crampe severe, dureri abdominale și vărsături. „Dacă nu se intervine asupra blocajului intestinal prin realizarea unei deschideri pentru a-l elibera, presiunea care se acumulează poate provoca o perforație prin care conținutul intestinal s-ar putea scurge în cavitatea abdominală”.
- Blocajul rinichilor: Cancerul din abdomen poate bloca uneori tuburile subțiri care transportă urina (ureterele) de la rinichi la vezica urinară. „Dacă se întâmplă acest lucru, fluxul de urină poate fi blocat. Urina curge apoi înapoi în rinichi, ceea ce face ca aceștia să nu mai funcționeze. Acest lucru face ca, în cele din urmă, pacientul să se simtă foarte obosit și să îi fie rău la stomac.