Sari la conținut

Care sunt șansele să rămâi însărcinată în apropierea menopauzei

insarcinata
sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat, dacă ne referim la sarcina obținută pe cale naturală. În zilele noastre există însă soluții chiar și pentru astfel de cazuri: femeia aflată la menopauză poate deveni mamă prin fertilizare in vitro cu ovocite de la donatoare sau cu propriile ovocite, dacă a fost prevăzătoare și și-a congelat materialul genetic în perioada fertilă.

Dar ce se întâmplă la perimenopauză, acea perioadă de tranziție în care corpul ne pregătește pentru intrarea la menopauză? Există șanse reale să devenim mame, chiar și în condițiile unei „furtuni” hormonale care ne dă peste cap ovulația?

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, vine cu lămuriri pe această temă. 

Ce se întâmplă cu hormonii la perimenopauză

Perimenopauza, la fel ca menopauza, este o etapă firească în viața oricărei femei. 

În funcție de moștenirea genetică, dar și de alți factori care țin de stilul de viață sau de afecțiunile medicale, o femeie poate intra mai devreme sau mai târziu la menopauză. Dar nu înainte ca organismul să treacă printr-o fază de tranziție, numită perimenopauză, când nivelurile hormonale încep să dea semnale de alarmă. 

Perimenopauza durează, în general, între 3 și 4 ani, dar sunt cazuri când acest interval este fie mai scurt, de doar câteva luni, fie mai lung, de până la 10 ani sau chiar mai mult. Zestrea noastră genetică este cea care dictează în principal organismului cât de mult timp are nevoie pentru a se adapta noii etape, numită menopauză, care marchează sfârșitul perioadei fertile – femeia nu mai are menstruație timp de 12 luni consecutive. 

La perimenopauză, rezerva ovariană a femeii scade considerabil și destul de rapid, iar calitatea ovocitelor sale este afectată, ceea ce reduce șansele de concepție. 

De asemenea, în această etapă, nivelurile de estrogen și progesteron devin imprevizibile, iar hormonul de stimulare foliculară (FSH) crește, semnalând funcționarea redusă a ovarelor. 

Nu în ultimul rând, ovulația devine neregulată și imprevizibilă, ceea ce reduce semnificativ șansele de a concepe pe cale naturală. 

Sunt și alte simptome pe care o femeie le poate resimți la perimenopauză, ca urmare a acestor fluctuații hormonale. Printre acestea se numără:

  • flux menstrual mai abundent sau, din contră, mai redus
  • menstruație care durează mai puține zile
  • senzație bruscă de căldură în zona feței
  • transpirație abundentă în timpul nopții
  • uscăciune vaginală
  • disconfort în timpul actului sexual
  • creștere în greutate (în special în zona abdomenului)
  • dureri articulare și musculare
  • subțierea și căderea excesivă a părului
  • piele uscată
  • scăderea libidoului (reducerea dorinței sexuale)
  • lipsă de energie
  • tulburări de concentrare și de memorie
  • nervozitate, panică, neliniște

Sarcina la perimenopauză – care sunt șansele?

În ciuda acestor schimbări majore prin care trece organismul din punct de vedere hormonal, o femeie aflată la perimenopauză poate să rămână însărcinată pe cale naturală, chiar dacă șansele sunt foarte reduse. 

Potrivit statisticilor, există maximum 2% șanse ca o femeie să obțină pe cale naturală sarcina la perimenopauză. Pentru a crește puțin acest procent de reușită, este nevoie de o monitorizare constantă a ovulației și de urmarea unui tratament hormonal indicat de medicul specialist în infertilitate. 

O soluție mai bună, cu șanse mai mari de reușită, este însă fertilizarea in vitro. Conform datelor CDC, rata de reușită a procedurii FIV la femeile cu vârsta sub 35 de ani este de aproximativ 47,2%, între 35 și 37 de ani de 34,6%, între 38 și 40 de ani de 22,1%, aceasta scăzând drastic după vârsta de 40 de ani – șansa de succes este, în medie, de 7,2%.

În cazul fertilizării in vitro cu ovocite donate sau cu ovocite proprii congelate la o vârstă mai tânără, șansele de reușită pot ajunge chiar și la 60-80%. 

Decizia de a deveni mamă în apropierea menopauzei este una profund personală și complexă, iar femeile din zilele noastre au mai multe opțiuni decât oricând datorită progreselor remarcabile în tehnologia de reproducere umană asistată. 

În final, orice decizie ai lua, asigură-te că ai toate informațiile necesare de la medicul tău, pune în balanță riscurile și beneficiile și ai încredere în corpul tău, pentru că el îți poartă povestea unică. Știința poate oferi instrumentele, dar puterea de a decide rămâne întotdeauna în mâinile tale. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel