Categories: Stil de viaţă

Bolnav închipuit și teama de boală. Tulburări care apar, de regulă, după o traumă

Uneori ți se pare că ai nasul prea mare deși în realitatea acesta este perfect normal? Sau ai tendința să crezi că abdomenul tău iese prea mult în evidență când de fapt acesta nu are nimic, iar tu ești chiar slabă?

Ei, bine, este foarte posibil ca aceste nemulțumiri legate de aspectul fizic să nu fie doar atât. Sunt cazuri când exact așa încep tulburări somatoforme pe care este indicat să le tratezi.

Tulburările somatoforme sunt afecțiuni mentale care se caracterizează prin prezența unor simptome de ordin corporal. Mai exact, prin intermediul simptomelor corporale pentru care nu există cauze organice și nu pot fi explicate precum o problemă medicală. Acestea se dezvoltă în anumite contexte specifice de viață. Fie apar după o traumă, un divorț, un eșec în plan personal dau profesional și apar înaintea vârstei de 30 de ani. Este ușor să recunoști o astfel de persoană. Acesta va merge non-stop la medic, deoarece este convinsă că este bolnavă, deși analizele și investigațiile medicale arată contrariul.

Datele statistice arată că 2% dintre femei și 0,5% dintre bărbați, la nivel global, suferă de un tip de tulburare somatic.

Sunt studii de specialitate care au arătat că emoțiile puternice, situațiile stresante, evenimentele care preced o traumă, tristețea, anxietatea, depresia – toate duc la îmbolnăvire.

În literatura de specialitate există 5 tulburări somatoforme: tulburarea de somatizare, tulburarea de conversie, hipohondriaza, tulburarea dismorfică corporală, tulburarea algică.

Atenție! Specialiștii spun că aceste tulburări somatoforme pot să existe alături de afecțiuni fizice. De exemplu, acestea coexistă uneori alături de depresie,  anxietate, dependența de alcool. Principalele simptome care le însoțesc sunt: dureri de cap, abdomen, spate, articulații. Dar persoana în cauză poate să aibă și probleme neurologice, senzația de greață, de vomă, diaree, intoleranțe alimentare. De asemenea, pot să fie prezente și simptome precum: disfuncție erectică, menstruație neregulată, sângerare menstruală excesivă cantitativ.

De exemplu, în cazul unei tulbărări dismorfice a corpului – dismorfobia – diagnosticul este foarte rar stabilit, deși boala este severă și afectează psihicul. Însă, pacientul caută rezolvarea la chirurgul estetician, nu la psihiatru sau la psiholog. Dismorfobia se manifestă ca o preocupare în exces pentru rezolvarea unui defect fizic, imaginar. De exemplu, pacienta are impresia că suferă de o mulțime de imperfecțiuni ale tenului, că are nasul prea mare, că are buzele prea mici. Din păcate, în lipsa diagnosticului și a tratamentului, afecțiunea va duce la accentuarea anxietății, a depresiei.

Tulburarea de conversie sau isteria apare la acele persoane care acuză simptome neurologice în lipsa unei boli. De asemenea, o altă tulburare este ipohondria – adică teama intensă, puternică la gândul că există o boală nediagnosticată. De exemplu, persoana respectivă citește într-o carte despre o boală și imediat este convinsă că are și ea boala.

Tulburarea algică, un alt tip de tulburare somatoform, are ca simptome prezența durerii fizice. Practic, această durere este dată de detresă și din păcate, scade calitatea vieții pacientei.

Pentru toate aceste probleme de natură psihică este extrem de important stabilirea diagnosticului și ulterior stabilirea unui tratament. În caz contrar, persoana în cauză va avea de suferit atât în plan personal, cât și profesional. Viața ei nu se va mai putea desfășura normal.

Recent Posts

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

1 minut ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

21 de minute ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

41 de minute ago

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

o oră ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

2 ore ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

2 ore ago

Citeste si: