Sari la conținut

Care sunt principalele diferențe între varianta Alpha şi Delta? Medic: „Această variantă este mai răspândită în rândul copiilor şi tinerilor”

Până astăzi, 10 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.115.901 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), potrivit datelor oficiale furnizate de către Grupul de Comunicare Strategică.

1.063.360 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.520 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Tulpina Delta a început să îmbolnăvească din ce în ce mai multe persoane atât din Europa, cât și de la noi din țară. Epidemiologul Paul Iordache ne spune care sunt diferenţele dintre varianta Alpha şi Delta, dar şi dacă ne protejează vaccinul anti-COVID.

„Varianta Delta este de două ori mai contagioasă decât varianta Alpha. Există deja semnale din perspectiva comunităţii ştiinţifice care ne indică prezenţa unui risc de îmbolnăvire mult mai grav, iar formele în urma infecţiei sunt mult mai complexe din punct de vedere medical.

În principiu, discutăm de nişte caracteristici epidemiologice care sunt uşor diferite, de o rată de infectare mult mai mare, de forme mult mai severe pe care le întâlnim în timpul infecţiei şi, bineînţeles, de forme severe care necesită de cele mai multe ori internare în zona ATI.

Simptomatologia este principial similară şi există totuşi un aspect specific variantei Delta privind infecţiile care se regăsesc mai mult în zona pediatrică. E mult mai răspândită în rândul copiilor şi tinerilor. Varianta Alpha avea afectare în rândul vârstnicilor.

Există multiple explicaţii. O explicaţie ar fi selecţia genetică pe care o întâlnim în momentul de faţă. Virusul, ca şi organismul uman, evoluează.

Am avut o variantă care, până la urmă a avut impac în rândul persoanelor mai în vârstă, iar varianta Delta, ca oricare altă variantă pe care o vom întâlni de acum înainte, este un proces al acestei selecţii genetice. Şi virusul se adaptează”, a spus Paul Iordache, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.

Ce ar trebui să ştim dacă ne infectăm cu Delta, după vaccinare

„Analizând impactul campaniei de vaccinare, în raport cu varianta Delta, putem să spunem cu certitudine că formele pe care le întâlnim în urma vaccinării, sunt nişte forme mult mai uşoare.

Acest aspect creează un rol protectiv la nivelul întregii populaţii şi susţine ipoteza conform căreia, vaccinarea este singura variantă de succes în prevenirea acestei pandemii”, mai spune medicul.

Când să ne măsurăm anticorpii, după vaccinare

„În momentul de faţă, nu există un cadru legislativ care să impună o testare a anticorpilor, însă, din perspectiva mea ca medic epidemiolog, consider oportună o testare a acestor anticorpii undeva între 6-12 luni de la momentul vaccinării.

Dacă ne infectăm și vrem să ne vaccinăm, să așteptăm aproximativ o lună de la momentul în care am trecut prin boală”, a mai precizat dr. Paul Iordache.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel