Din cuprinsul articolului
Aproximativ 96 de milioane de adulți au prediabet – predecesorul diabetului de tip 2 – dar mai mult de 80% nu știu asta, potrivit CDC.
Diabetul nu este doar o problemă pentru adulți. Este o amenințare în creștere și pentru copii și adolescenți. De fapt, CDC mai spune că 1 din 5 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani are prediabet.
„Problema cu diabetul de tip 2 este că poate progresa în tăcere pe parcursul multor ani, astfel încât diagnosticul poate fi amânat până când glicemia este foarte mare și o persoană devine foarte simptomatică”, spune dr. Archana Sadhu, medic endocrinolog la Houston Methodist.
„Din păcate, până în acel moment, am ratat deja fereastra de oportunitate pentru tratamentul precoce și prevenirea complicațiilor”.
Există, totuși, vești bune. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit. Și există pași pe care oamenii îi pot face chiar de astăzi pentru a împiedica prediabetul să progreseze la diabet.
Diabetul este o afecțiune complexă, iar demistificarea ei începe cu înțelegerea rolului unui hormon numit insulină. Include, de asemenea, clarificarea a ceea ce sunt diabetul de tip 1 și tip 2.
Insulina reglează cantitatea de glucoză din sânge, ajutând la stocarea imediată a excesului de glucoză de care nu aveți nevoie. Aceasta este o sarcină importantă, deoarece a avea prea mult zahăr în sânge poate deteriora vasele care alimentează organele vitale cu sânge.
În mod normal, pancreasul eliberează insulină pe măsură ce nivelul glucozei din sânge crește în timpul și după masă. Dar pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2, insulina fie nu este produsă, fie organismul nu răspunde eficient la ea.
„Cu diabetul de tip 1, pancreasul nu produce insulină”, explică dr. Sadhu. „Celulele care o produc au fost distruse printr-un proces autoimun. În prediabet și diabetul de tip 2, nu este cazul. Se produce insulină, dar organismul devine – sau a devenit deja – rezistent la ea”.
Pentru a compensa rezistența la insulină, pancreasul trebuie să înceapă să producă mai mult hormon – uneori de 5 până la 10 ori mai mult – doar pentru a menține zahărul din sânge într-un interval sănătos.
„Acest lucru pune o povară imensă asupra celulelor care produc insulină”, spune dr. Sadhu. „Pe măsură ce celulele producătoare de insulină continuă să lucreze mai mult, ele se epuizează și mor. Acest lucru reduce capacitatea organismului de a controla zahărul din sânge. Și continuarea pierderii mai multor din aceste celule nu face decât să înrăutățească problema”.
De fapt, în momentul în care o persoană are prediabet, 50% până la 60% din aceste celule au murit, notează dr. Sadhu.
Progresia continuă a bolii și incapacitatea rezultată de a controla zahărul din sânge duce la deteriorarea vaselor de sânge și stresează multe organe, inclusiv creierul, inima, rinichii, ochii, nervii, ficatul și multe altele. Astfel de daune și stres duc la complicații asociate diabetului de tip 2, cum ar fi boli de rinichi, boli cardiovasculare și probleme ale rănilor
În ceea ce privește ceea ce cauzează toate acestea să se întâmple în primul rând, factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ:
Semnele diabetului includ:
„Simptomul pe care oamenii îl observă adesea prima dată este urinarea mai frecventă”, spune dr. Sadhu. „Deodată merg la toaletă la fiecare oră, sau chiar jumătate de oră, și se trezesc pentru a merge de cinci sau mai multe ori pe noapte. Poate provoca schimbări destul de evidente și semnificative în rutina unei persoane, care este ușor de recunoscut. „
Dar dr. Sadhu ne amintește că, odată ce aceste simptome sunt observate, probabil că diabetul de tip 2 s-a dezvoltat deja – și că evoluția bolii a progresat deja dincolo de prediabet.
„Vrem ca oamenii să fie conștienți de semnele diabetului, dar dorim, de asemenea, să-și cunoască factorii de risc și să fie testați cu mult înainte ca simptomele să apară”, spune dr. Sadhu.
„Cu cât intervenim mai devreme în procesul bolii, cu atât putem păstra mai multe celule producătoare de insulină și cu atât va fi mai ușor să normalizăm glicemia și să prevenim progresia prediabetului”.
Horoscopul zilei de sâmbătă, 16 noiembrie 2024, spune că cele mai multe zodii văd o…
Peste 3.600 de euro pe locuitor au fost cheltuiţi în medie, în anul 2022, în…
Cancerul pulmonar este o boală atât de periculoasă, de aceea prevenirea și conștientizarea simptomelor sale…
V-ați întrebat vreodată câte pesticide sunt ascunse în acele mere frumoase și strălucitoare pe care…
Ați observat vreodată că anumite numere apar mereu și mereu în viața dumneavoastră? Poate că…
Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile vor fi majorate cu 12,3%, indexare care include rata…