Persoanele care au un risc mai mare decat populatia generala de a dezvolta melanom sunt cei cu:
1) Antecedente familiale de melanom: orice persoana cu o ruda de gradul intai diagnosticata cu melanom are o probabilitate cu 50% mai mare de a dezvolta si el melanom. Daca un pacient a fost diagnosticat cu cancer cutanat, toate rudele de gradul intai trebuiesc examinate de un dermatolog pentru screeningul melanomului si pentru identificarea prezentei unor nevi atipici (nev benign ce prezinta unele din semnele ABCDE)
2) Sindromul de nevi displazici ( paceintul are 100 sau mai multi nevi; unul sau mai multi dintre acestia sunt mai mari de 8 mm in diametru si au un aspect neobisnuit conform criteriilor ABCDE)
3) Nevi comuni cu cat sunt mai numerosi, cu atat creste incidenta de melanom, indiferent daca sunt atipici sau cu aspect normal. Daca un pacient are mai mult de 100 nevi prezinta un risc de 50 ori mai mare de a face melanom, ne spune Dr Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.
4) Nevi in stadiu activ ce se maresc sau sufera modificari de culoare sau grosime, mai ales la pubertate sau in timpul sarcinii
5) Antecedente personale de melanom – cei care au avut deja un melanom sunt de 5 ori mai predispusi sa faca un al doilea decat cei care n-au avut niciodata
6) Antecedente personale de carcinom bazocelular sau spinocelular
7) Nevi congenitali mari la nou nascuti
8) Expunerea la soare . Arsurile solare provoaca modificari ireversibile ale pielii si cu cat omul e mai tanar cu atat riscul de a devolta melanom pe parcursul vietii e mai mare. O arsura solara cu vezicule produsa pana la varsta de 18 ani dubleaza sansele unei persoane de a dezvolta un melanom mai tarziu.
Oamenii care ies in aer liber, la o lumina solara intensa, doar la sfarsit de saptamana, in vacante sau la ora pranzului, sunt mai predispusi la melanom decat cei care stau tot timpul la soare, mai ales cand aceasta expunerea ocazionala provoaca arsuri solare. Persoanele care lucreaza in interior au tendinta de a avea melanoame mai des decat cei care, prin natura profesiei lor, stau in soare toata ziua. Pe de alta parte, cei care muncesc zilnic in aer liber au un risc mai ridicat de a dezvolta un carcinom bazocelular sau spinocelular
9) Bronzatul artificial este fel sau chiar mai periculos decat soarele!
10) Culoarea pielii – cu cat pielea e mai deschisa la culoare cu atat este mai mare riscul de cancer cutanat.
Cum decurge examinarea dermatoscopica a alunitelor?
Medicul examineaza mai intai clinic intreaga suprafata cutanata si mucoasele in vederea identificarii leziunilor suspecte. Ulterior se examineaza toate leziunile cu dermatoscopul, un instrument care permite vizualizarea neinvaziva a leziunilor cutanate, crescand astfel acuratea diagnosticului clinic, potrivit Dr Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.
Prin intermediul dermatoscopului putem observa detalii care nu sunt sesizate cu ochiul liber, ceea ce face posibil un diagnostic precoce al melanomului malign, dar si alte tipuri de cancere cutanate cum ar carcinomul bazocelular sau spinocelular.
In cazul alunitelor care prezinta cea mai mica suspiciune de malignitate se recomanda sa fie excizate chirurgical si efectuat un examen histopatologic. Leziunile asimetrice care nu intrunesc insa criteriile de malignitate sunt fotografiate si stocate. Pacientul revine pentru reexaminare clinica si dermatoscopica dupa 3 luni, cand se vor compara imaginile de la cele doua examinari.
Dermatoscopia digitala in plus fata de dermatoscopia clasica ofara posibilitatea de a fotografia imaginea dermatoscopica a leziunii, a o pastra si a o compars cu imagini dermatoscopice obtinute la examinari ulterioare. Acest lucru este util pentru ca evolutia in timp a aspectului leziunii poate fi un criteriu de diagnostic mai important decat aspectul leziunii la un moment dat.
Daca nu apar modificari se efectueaza control periodic la 6-12 luni. Daca apar modificari leziunea are indicatie de excizie chirurgicala.
Alunitele sunt leziuni inofensive. Din pacate sub aspectul unui nev comun se poate ascunde un melanom la debut. Pacientii trebuie sa se prezinte la dermatolog de fiecare data cand apar alunite noi sau cand cele existente se modifica pentru a se exclude existenta unui cancer de piele.
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…