Sari la conținut

Care sunt perioadele necontributive asimilate stagiului de cotizare, la pensie

pensie
Sursă foto: Getty Images
supraimpozitare pensii

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă.

Totodată, se ia în calcul și serviciul militar, dar și dacă persoana respectivă a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii.

De asemenea, constituie perioade asimilate și dacă persoana respectivă a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale.

În plus, la pensie se calculează, începând cu data de 1 ianuarie 2006, și concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani.

bunica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Constituie perioade asimilate stagiului de cotizare si perioadele necontributive care au constituit vechime in munca utila la pensie in baza legislatiei anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000

  • perioada in care a fost indepartata din serviciu pentru activitate politica revolutionara, antifascista sau democratica, inainte de 23 August 1944, ori ca urmare a persecutiilor rasiale sau nationale, in perioada ianuarie 1938 – decembrie 1945;
  • perioada in care a desfasurat o activitate revolutionara antifascista, recunoscuta de catre organele in drept, ca vechime in munca.
  • perioada in care a fost suspendata din functie ori i s-a desfacut contractul de munca, daca aceste masuri au fost anulate ulterior ca fiind ilegale.
  • perioada in care o persoana incadrata in munca urmeaza cursuri de pregatire profesionala sau politica.
  • perioadele pentru care s-a cotizat la fostele asigurari sociale, ori la casele de pensii preluate de stat.
    perioada in care o femeie a fost incadrata, cu program redus, potrivit legii, pentru ingrijirea copiilor in virsta de pina la 6 ani, se socoteste ca timp integral.
  • perioadele recunoscute ca atare in baza Decretului-lege nr.118/1990.
  • timpul cit sotia salariata lipseste din tara, pentru a-si urma sotul trimis in misiune permanenta in strainatate, constituie vechime in munca si se ia in considerare la stabilirea pensiei si a celorlalte drepturi ce se acorda in raport de vechimea in munca.
  • perioadele pentru care se primesc plati compensatori in baza Ordonantei de Urgenta nr.98/1999.
    perioadele in care a beneficiat de somaj si de ajutor de integrare profesionala prevazuta de Legea nr. 1/1991
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel