Care sunt factorii de risc şi cum se manifestă cancerul de sân în cazul bărbaţilor

Nu doar femeile suferă de cancer la sân. Bărbaţii se pot confrunta cu aceeaşi problemă, chiar dacă într-o proporţie mai mică.

Spre exemplu, în Marea Britanie se înregistrează 300 de cazuri anual comparativ cu cele peste 45.000 de femei care se confruntă cu această afecţiune. Proporţia în România este similară, cele mai multe cazuri fiind depistate în stadii extrem de avansate.
Vârsta medie a bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer mamar este 65 de ani, dar această maladie se poate manifesta şi la tineri.

Factorii de risc

Cel mai mare factor de risc pentru bărbaţi, la fel ca în cazul femeilor, este înaintarea în vârstă. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la bărbaţii cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani. Totuşi, nici tinerii nu sunt ocoliţi, un risc mai mare de a face boala avându-l cei care au fost expuşi la radiaţii.

Genele moştenite joacă un rol important în dezvoltarea acestei maladii, cu o probabilitate de 10-20% în cazul celor bolnavi să sufere din cauza moştenirii unei gene “defecte”.

Un alt factor relevant este nivelul ridicat de estrogen din sânge. Cei mai mulţi bărbaţi au în mod firesc un nivel scăzut de estrogen în corp, dar în cazul supraponderalilor problema grăsimii va genera un exces de estrogen.

Alţi factori:

–    expunerea la radiatii in campuri electomagnetice;
–    administrarea de estrogeni;
–    alte boli asociate  cu hiperestrogenism, precum ciroza sau sindromul Klinefelter.

Şi în cazul bărbaţilor pot fi efectuate teste ce pot depista cancerul, inclusiv investigaţii de tipul mamografiilor cu raze X, teste cu ultrasunete sau chiar biopsii. Citologia este o metodă care presupune aspiratul celulelor cu un ac fin. El este introdus în zona bolnavă şi se aspiră celule pentru a fi ulterior examinate la microscop.

Care sunt cele mai frecvente semne

> Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân la bărbaţi este faptul că apare o „masă” fermă, nedureroasă, chiar sub sfârc. În multe cazuri, acesta este singurul simptom. Dimensiunea medie a acesteia este de 2,5 cm.
> Cancerul poate cauza schimbări ale pielii în zona sânului. Schimbările pot include ulceraţii ale pielii, roşeaţă sau retragerea sfârcului. În mai puţin de 1% din cazuri, cancerul de sân la bărbaţi este bilateral (apare la ambii sâni).
> Cancerul care se răspândeşte la oase (este deja în metastază) poate produce dureri de oase. În stadii avansate, apar şi alte simptome similare şi altor tipuri de cancer, stări de slăbiciune şi pierdere în greutate.

Tratamentele posibile în cazul cancerului mamar masculin, ca şi în cazul femeilor, pot include: operaţii, terapie cu radiaţii, chimioterapie, tratamente pe bază hormonală.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

8 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

37 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: