Care sunt cele trei motive care împiedică absorbția fierului în corp

Care sunt cele trei motive care împiedică absorbția fierului în corp! Diagnosticul deficitului de fier poate fi mai complicată decât pare la început. Necesită consultul  medicului și analize speciale.

Deficitul de fier

Deficitul de fier apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantitatea necesară de hemoglobină, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în întregul corp.

Carența de fier este oarecum neobișnuită, dar anumiți oameni sunt expuși unui risc mai mare, avertizează experții, potrivit TheHealthy.

Anemia feriprivă este cea mai cunoscută consecință a deficitului de fier și poate provoca simptome precum oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație și amețeli.

3 motive care pot fi responsabile pentru deficitul de fier în organism

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Deși mulți cred că deficiența de fier se datorează exclusiv aportului alimentar inadecvat de fier, realitatea este mai complexă.

În multe cazuri, cauza deficienței de fier nu este aportul insuficient, ci absorbția redusă.

Există mulți factori care pot afecta absorbția fierului și pot duce la această deficiență.

Să ne uităm la trei factori cheie din ei:

  1. Boala celiaca

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează intestinul subțire și absorbția nutrienților, inclusiv fierul.

Când persoanele cu boala celiacă consumă gluten, sistemul lor imunitar „atacă” intestinul subțire, provocând leziuni care reduc capacitatea de absorbție a fierului. Acesta este motivul pentru care o dietă fără gluten este cea mai bună modalitate de a gestiona boala.

2. Consumând mult calciu împreună cu alimente bogate în fier

Calciul este un nutrient important, dar poate interfera cu absorbția fierului.

Când este consumat împreună cu alimente bogate în fier, cum ar fi carnea de vită, calciul poate reduce absorbția fierului. Aceasta înseamnă că consumul unui cheeseburger poate să nu fie cea mai bună alegere pentru cei care încearcă să-și crească nivelul de fier.

3. Consumul de cafea și ceai

Cafeaua și ceaiul conțin substanțe precum oxalații și polifenolii numite taninuri, care sunt, de asemenea, responsabile pentru reducerea absorbției fierului.

Pentru cei care beau aceste băuturi, cel mai bine este să le consume departe de mesele bogate în fier pentru a maximiza absorbția fierului.

 

Recent Posts

Apa nu vindecă mahmureala. Află de ce simți în continuare durere de cap, greață și epuizare

Apa nu vindeca mahmureala. Există mitul potrivit căruia consumul de apă după o noapte de băutură…

30 de minute ago

Stelele sunt de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii

Stelele vor fi de partea lor: Acestea sunt cele mai norocoase semne ale săptămânii. Trei…

10 ore ago

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline

Rețetă ușoară și rapida: Dovlecei marinați în ulei de măsline. Pentru a avea întotdeauna o…

10 ore ago

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Ce oportunități au

Mii de studenți doresc o carieră în sistemul sanitar. Universitatea de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie…

11 ore ago

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. De unde pot fi ridicate

Bilete de odihnă și tratament pentru seniori. Veste bună pentru pensionarii care doresc să beneficieze…

11 ore ago

Anunț pentru cei care consumă produse lactate regulat! Ce au descoperit cercetătorii abia acum

Cei care consumă produse lactate regulat trebuie să știece au descoperit cercetătorii. Toată lumea știe…

11 ore ago

Citeste si: