Care sunt cele trei motive care împiedică absorbția fierului în corp

Care sunt cele trei motive care împiedică absorbția fierului în corp! Diagnosticul deficitului de fier poate fi mai complicată decât pare la început. Necesită consultul  medicului și analize speciale.

Deficitul de fier

Deficitul de fier apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantitatea necesară de hemoglobină, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în întregul corp.

Carența de fier este oarecum neobișnuită, dar anumiți oameni sunt expuși unui risc mai mare, avertizează experții, potrivit TheHealthy.

Anemia feriprivă este cea mai cunoscută consecință a deficitului de fier și poate provoca simptome precum oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație și amețeli.

3 motive care pot fi responsabile pentru deficitul de fier în organism

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Deși mulți cred că deficiența de fier se datorează exclusiv aportului alimentar inadecvat de fier, realitatea este mai complexă.

În multe cazuri, cauza deficienței de fier nu este aportul insuficient, ci absorbția redusă.

Există mulți factori care pot afecta absorbția fierului și pot duce la această deficiență.

Să ne uităm la trei factori cheie din ei:

  1. Boala celiaca

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează intestinul subțire și absorbția nutrienților, inclusiv fierul.

Când persoanele cu boala celiacă consumă gluten, sistemul lor imunitar „atacă” intestinul subțire, provocând leziuni care reduc capacitatea de absorbție a fierului. Acesta este motivul pentru care o dietă fără gluten este cea mai bună modalitate de a gestiona boala.

2. Consumând mult calciu împreună cu alimente bogate în fier

Calciul este un nutrient important, dar poate interfera cu absorbția fierului.

Când este consumat împreună cu alimente bogate în fier, cum ar fi carnea de vită, calciul poate reduce absorbția fierului. Aceasta înseamnă că consumul unui cheeseburger poate să nu fie cea mai bună alegere pentru cei care încearcă să-și crească nivelul de fier.

3. Consumul de cafea și ceai

Cafeaua și ceaiul conțin substanțe precum oxalații și polifenolii numite taninuri, care sunt, de asemenea, responsabile pentru reducerea absorbției fierului.

Pentru cei care beau aceste băuturi, cel mai bine este să le consume departe de mesele bogate în fier pentru a maximiza absorbția fierului.

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

8 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

27 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

47 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: