Care sunt cele trei motive care împiedică absorbția fierului în corp

Care sunt cele trei motive care împiedică absorbția fierului în corp! Diagnosticul deficitului de fier poate fi mai complicată decât pare la început. Necesită consultul  medicului și analize speciale.

Deficitul de fier

Deficitul de fier apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantitatea necesară de hemoglobină, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în întregul corp.

Carența de fier este oarecum neobișnuită, dar anumiți oameni sunt expuși unui risc mai mare, avertizează experții, potrivit TheHealthy.

Anemia feriprivă este cea mai cunoscută consecință a deficitului de fier și poate provoca simptome precum oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație și amețeli.

3 motive care pot fi responsabile pentru deficitul de fier în organism

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Deși mulți cred că deficiența de fier se datorează exclusiv aportului alimentar inadecvat de fier, realitatea este mai complexă.

În multe cazuri, cauza deficienței de fier nu este aportul insuficient, ci absorbția redusă.

Există mulți factori care pot afecta absorbția fierului și pot duce la această deficiență.

Să ne uităm la trei factori cheie din ei:

  1. Boala celiaca

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează intestinul subțire și absorbția nutrienților, inclusiv fierul.

Când persoanele cu boala celiacă consumă gluten, sistemul lor imunitar „atacă” intestinul subțire, provocând leziuni care reduc capacitatea de absorbție a fierului. Acesta este motivul pentru care o dietă fără gluten este cea mai bună modalitate de a gestiona boala.

2. Consumând mult calciu împreună cu alimente bogate în fier

Calciul este un nutrient important, dar poate interfera cu absorbția fierului.

Când este consumat împreună cu alimente bogate în fier, cum ar fi carnea de vită, calciul poate reduce absorbția fierului. Aceasta înseamnă că consumul unui cheeseburger poate să nu fie cea mai bună alegere pentru cei care încearcă să-și crească nivelul de fier.

3. Consumul de cafea și ceai

Cafeaua și ceaiul conțin substanțe precum oxalații și polifenolii numite taninuri, care sunt, de asemenea, responsabile pentru reducerea absorbției fierului.

Pentru cei care beau aceste băuturi, cel mai bine este să le consume departe de mesele bogate în fier pentru a maximiza absorbția fierului.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

21 de minute ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

51 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

o oră ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

2 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

2 ore ago

Citeste si: