Sari la conținut

Care sunt cele mai sănătoase tipuri de brânză și cât e indicat să consumați zilnic??

Gama branzeturilor cuprinde foarte multe produse. Sunt branzeturi maturate, de tipul telemea, feta, cu specific romanesc, dar si balcanic. Acest tip de branza este buna indiferent daca este obtinuta din oaie, vaca, bivolita sau capra.

In general, branzeturile sunt grase, unele au si peste 40g-50g grasime. Din cauza densitatii calorice mari, trebuie mancate cu moderatie, in niciun caz un calup o data. Trebuie sa faca parte constant din dieta, o feliuta, doua pe zi fiind suficiente.

Chiar daca contin multa grasime, branzeturile au in compozitie si ceea ce se cheama acizi linoleici conjugati (CLA), care actioneaza asupra metabolismului lipidelor, redistribuind grasimea si ajutandu-ne sa nu ne ingrasam.

Mai exista o categorie de branzeturi foarte bune, care nu sunt foarte cunoscute in Romania. Este vorba despre cele cu mucegaiuri, ce au o calitate excelenta: sunt o sursa de vitamina B12, care nu se gaseste in orice aliment si lupta impotriva anemiei, aceasta vitamina fiind necesara pentru buna functionare a celulei nervoase.
Nu curatati mucegaiul de pe aceste branzeturi, insa oferiti-le cu precautie copiilor (doar cate putin) si nu de la varste foarte fragede.

Si cascavalurile sunt bune, au o proteina de foarte buna calitate, contin de asemenea acizi linoleici conjugati si aduc aport de calciu in organism, ca orice branzet.

In plus, cascavalul previne si cariile dentare, de aceea poate fi mancat la sfarsitul mesei. Branza dulce, pe de alta parte, este foarte buna pentru cei care au probleme de sanatate, avand un excelent rol hepatoprotector.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel