Din cuprinsul articolului
Care sunt cele mai sănătoase fructe pentru diferite vitamine și nutrienți? Sunt, într-adevăr, fructele interzise pentru DIABETICI?
Încă din copilărie, suntem învățați de importanța consumului de fructe. Majoritatea posturilor religioase prescriu o detoxifiere din cerealele alimentare, dar recomandă consumul în cantități mari de fructe proaspete.
Rezultatele din studiile de cercetare arată că o dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la reducerea riscului apariției multor cauze principale de îmbolnăvire și deces, cum ar fi bolile cardiovasculare, glicemia crescută, cum ar fi T2D – diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer, si obezitatea.
„În funcție de caracteristicile pe care o persoană le caută într-un fruct – dacă este un conținut mai mare de fibre, mai multe vitamine precum vitamina C sau mai multe minerale precum potasiul – un fruct ar putea fi superior din punct de vedere nutrițional față de altul”, a spus Lisa McAnulty, PhD. profesor de nutriție la Universitatea de Stat Appalachian, pentru revista Men’s Health.
„Deoarece diferite fructe posedă diferite fitochimice cu capacitatea de a exercita o mare varietate de efecte benefice asupra sănătății, ar fi neînțelept să consumăm un singur tip de fructe”, spune McAnulty.
Care sunt cele mai sănătoase fructe pentru diferite vitamine și nutrienți?
Dacă dorești să respecti recomandarea de a consuma un sortiment de fructe pe care o distribuie majoritatea nutriționiștilor și medicilor, iată o listă de fructe din care trebuie să alegi cel puțin două tipuri,conform Centrelor pentru Controlul Bolilor.
- Mere
- Strugurii
- Pepeni
- Lychee
- Kiwi
- Fructul dragonului
- Piersici
- Pere
- Cireșe
- Caise
- Agrișe
- Grapefruit
- Căpșune
- Portocale
- Rodii
- Guava
- Zmeura
- Papaya
- Prună
- Boabele de soc
- Banane
- Mango
- Pepene
- Merisoare
Deși cel mai bine este să mănânci orice fruct, există câteva sucuri de fructe cu anumite beneficii. Sucul de afine, de exemplu, este bogat în potasiu, antioxidanți și vitaminele C și E.
Ce nutrienți conține fiecare fruct?
Centrul de date alimentare din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA este un sistem de date integrat care oferă date extinse despre profilul nutrienților și legături către cercetările agricole și experimentale conexe.
Baza de date de nutrienți USDA enumeră aceste surse de fructe proaspete cele mai sănătoase pentru diferite vitamine și nutrienți, strânse într-o listă de Men’s Health:
- Fibre: Zmeură, 8 g per cană
- Proteine: fructul pasiunii, 5 g per cană
- Calciu: Curmale, 96 mg per cană
- Fier: curmali, 3,75 mg per cană
- Magneziu: Curmale, 81 mg per cană
- Potasiu: Guava, 688 mg per cană
- Zinc: mure, 0,76 mg per cană
- Vitamina C: Guava, 377 mg per cana
- Folat: Guava, 81 mg per cană
- Colina: Clementine, 21 mg per cana
Sunt fructele interzise pentru DIABETICI?
Potrivit organizației de caritate Diabetes din Marea Britanie, Diabetes.org, toată lumea ar trebui să mănânce mai multe fructe și legume – indiferent dacă aveți diabet sau dacă nu. Pe lângă alte beneficii, conținutul de fibre din fructe este neprețuit.
Cineva poate crede că există un conținut ridicat și inacceptabil de zahăr în fructe, dar Diabetes.org risipește acele concepții greșite, explicând că zahărul din fructele întregi nu contează pentru zaharurile libere, deci NU este un zahăr rău.
Este zahărul din băuturi, ciocolată, prăjituri și biscuiți, precum și din sucurile de fructe și miere pe care trebuie să îl eviți pe cât posibil.
Feriți-vă de sucul de fructe și smoothie-uri, deoarece acestea au cea mai mare parte a furajelor îndepărtate sau deja stricate și ajungeți să consumați cantități mari într-un interval scurt de timp – rezultând un aport suplimentar de calorii și carbohidrați.
În concluzie, mâncați multe fructe! Consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă anumite tipuri de fructe nu vă sunt recomandate. Cei cu afecțiuni renale și cu medicamente antirejecție din cauza transplanturilor trebuie să evite grepfrutul.
Informați-vă. Iar dacă trebuie să alegeți un fruct cu cantitatea maximă de antioxidanți și beneficii, alege fructe de pădure – de orice fel.