Din cuprinsul articolului
Care sunt cele mai sănătoase bauturi de consumat si de evitat pe timp de caniculă
Verile sunt caniculare, iar valurile de căldură pot dura zile întregi… Cum putem gestiona valurile de căldură care ne-au lovit? Să bei doi litri de apă pe zi ar putea părea plictisitor, dar iată o listă de băuturi cu care poți alege pentru a-ți potoli setea și de prieteni falși pe care vei dori să-i dai afară din frigider.
Deși este adevărat că apa este de neînlocuit, este o concepție greșită că aceasta este singura băutură care potolește setea pe timp de caniculă. Cu toate acestea, există multe băuturi care îți pot pot potoli setea pe timp de vară. Pe de altă parte, unele băuturi au un efect diuretic care ne face să pierdem apă, un fenomen periculos care poate duce la deshidratare, care trebuie evitat cu orice preț.
Anticiparea senzației de sete prin consumul regulat de alcool în timpul zilei este esențială pentru a face față cât mai bine căldurii. În condiții normale, organismul are nevoie de cel puțin 1,5 până la 2 litri de apă pentru a reabsorbi volumul de lichide și de săruri minerale pierdut prin transpirație. Anumite alimente care absorb apa, cum ar fi castraveții, roșiile, pepenii și pepenele galben, ajută, de asemenea, la hidratarea organismului.
Dar atunci când este cald, trebuie să beți încă 1/2 litru de apă. În caz contrar, metabolismul vă va fi pus la încercare și pot apărea simptomele deshidratării: dureri de cap, oboseală etc.
Sfat: nu are rost să vă umpleți băuturile cu cuburi de gheață, pentru că riscați să aveți crampe la stomac și dureri de gât câteva ore mai târziu. Dar pentru că este important să variați plăcerile, iată o listă cu cele mai bune și cele mai proaste băuturi pe care să le beți pentru a vă hidrata pe timp de caniculă:
Apa, băutura răcoritoare prin excelență
Nu am găsit încă nicio băutură care să o înlocuiască! Apa este vitală pentru organismul nostru, deoarece ne regenerează celulele și menține circulația sângelui. Dar dacă ideea de a bea doar apă vă plictisește profund, nu ezitați să o aromatizați cu o felie de lămâie sau de castravete, câteva frunze de mentă sau fructe tocate. Un alt sfat: optați pentru apa de cocos. Această băutură este foarte răcoritoare, săracă în zahăr și bogată în substanțe nutritive, cum ar fi potasiul.
Sucuri de fructe, pline de vitamine
Nimic nu este mai bun decât un suc de fructe proaspăt stors pentru a combate oboseala provocată de caniculă. Cel mai bine este să îl preparați singur, pentru a profita la maximum de toate calitățile sale nutritive.
În ceea ce privește fructele amestecate în smoothie-uri, adesea cu lapte, fiți atenți la compoziția lor și la cantitatea de zahăr, care poate fi mare.
Lapte rece cu ciocolată pentru sportivi
După efort, un pahar mare de lapte cu cacao vă va reface aportul de proteine, carbohidrați și calciu și vă va ajuta să vă recuperați. Dar această băutură este încă destul de dulce, așa că nu trebuie să fie exagerată.
Ceai și cafea, în cantități rezonabile
Deși Ministerul francez al Sănătății recomandă evitarea băuturilor cu un conținut ridicat de cofeină (ceai, cafea, cola) pe timp de caniculă, deoarece acestea sunt diuretice, numeroase studii sugerează că aceasta este doar o idee preconcepută (sursa 1). Efectul lor diuretic, care ne determină să evacuăm lichidele, nu este semnificativ decât la doze mari. Prin urmare, este esențial să nu exagerați, dar nu are rost să vă privați de cantități limitate și să evitați zahărul.
Supa, o băutură hidratantă și plină de fibre
O supă de legume caldă sau rece vă va permite să asimilați cu ușurință cantități mari de lichide și fibre. Aceasta vă va rehidrata, combătând în același timp constipația și balonarea. Dacă cumpărați o supă gata preparată, verificați pur și simplu dacă conținutul de sare nu este prea mare, potrivit Sante.
Toate băuturile pe bază de alcool
Fie că este vorba de bere, vin sau pastis, alcoolul nu vă ajută să vă mențineți hidratat – dimpotrivă. Efectul său diuretic ne face să pierdem apă. Dacă nu vă puteți abține să nu beți puțin alcool la aperitiv, amintiți-vă întotdeauna să beți apă după câteva înghițituri!
Sucurile, falși prieteni plini de zahăr
Aspectul băuturilor răcoritoare răcite, cu mici picături de apă picurând din cutie, este înșelător. Băuturile spumoase și zaharoase nu sunt bune pentru a potoli setea și nici nu sunt răcoritoare. Dimpotrivă, bulele vă pot da crampe la stomac.
Poate o băutură caldă să ne răcorească atunci când este cald?
Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Ottawa a stabilit că băuturile fierbinți ne pot ajuta să ne răcorim, dar numai în anumite condiții. Pentru că este vorba în principal de transpirație. Pentru studiu, nouă cicliști au pedalat pe o bicicletă de interior timp de 75 de minute, în fața unui ventilator în funcțiune.
Voluntarii au băut apă la temperaturi de la îngheț la foarte cald. Deși ideea cea mai logică ar fi ca un lichid rece să ne răcească corpul, cercetătorii au constatat că a fost ineficientă, deoarece acest tip de băutură reduce transpirația. Consumul de băuturi fierbinți ne face să transpirăm mai mult și să pierdem mai multă căldură. Înseamnă asta că ar trebui să bem ceai fiert atunci când este foarte cald afară? Probabil că nu, spun experții.
Consumul unei băuturi calde sau reci poate modifica ușor această temperatură, dar adevărata soluție pentru a te proteja de căldură este să eviți expunerea directă la soare și să rămâi răcoros.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…