Țigările mentolate au apărut ca o alternativă mai lejeră și mai puțin nocivă la țigaretele clasice și si-au făcut loc în preferințele tinerilor, femeilor și așa-zișilor fumători ocazionali.
Specialiștii avertizează însă, că țigaretele cu aromă de mentol sunt mai dăunătoare și crează dependență mai mare decât cele normale.
„Țigările mentolate sunt în topul celor mai nocive ţigări. Mentolul are o acţiune anestezică asupra fumătorului, care nu mai simte senzaţia neplăcută de iritare care reprezintă un motiv pentru care mulţi doresc să se lase de fumat.”, spune medicul pneumolog Magda Ciobanu.
De aici marea păcăleală, pentru că fumul ajunge mai adânc în plămâni, iar fumătorul face o formă de cancer cu o evoluție fulminantă. Cu alte cuvinte, diferența dintre cancerul provocat de țigările mentolate și cel provocat de cele obișnuite este că de primul se moare mai repede.
Femeile care fumează țigări mentolate au un risc de accident vascular cerebral de trei ori mai mare decât cele care preferă țigările normale, arată un studiu publicat în „Archives of Internal Medicine”. Același studiu mai arată și că țigările mentolate cresc pulsul în medie cu 48%, pe când cele fără arome, cu doar 18%.
Deși la ele apelează și cei care vor să se lase de fumat, de fapt, țigările mentolate scad dorința de a renunța. Aproape jumătate dintre tineri sunt convinși că dacă țigările sunt mai subțiri, sunt și mai puțin nocive, iar 6% din fumători cred că nu au ce să pățească dacă se limitează la țigări mentol. Nimic mai neadevărat. „Paiele” pot conține aceeași cantitate de gudron ca cele mai tari țigări clasice.
„Acest tip de fumător se amăgește că face ceva pentru sănătate, că nu e chiar atât de inconștient. Și astfel își scade șansele de a redeveni nefumător, singura cale de a diminua impactul pe care fumatul l-a avut asupra sănătății lui”, spune pneumologul.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…