Din cuprinsul articolului
Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită investigații. „Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului este un prilej de a creste nivelul de constientizare al pacientilor oncologic”
Conform raportului Starea Sanatatii in Uniunea Europeana, publicat de Comisia Europeana, Romania se afla pe locul 3 in Europa la numarul deceselor prevenibile prin investigatii de screening, tratamente si controale periodice.
Afectiunile oncologice raman in continuare una dintre principalele probleme de sanatate ale romanilor, provocand 95.000 de cazuri noi si 54.000 de victime in 2020 1. Monitorizarea pacientului dupa finalizarea terapiei oncologice are un rol esential in controlul afectiunii si mentinerea rezultatelor pe termen indelungat.
In 2021, retea nationala de clinici de excelenta in imagistica medicala si radiologie Medima Health a realizat 3,062 de investigatii imagistice decontate, in cadrul programului national de monitorizarea a pacientilor cu afectiuni oncologice „Monitor 2”. Dintre acestea, 1.780 au fost investigatii CT, iar 1.282 au fost RMN-uri.
Cele mai frecvente investigatii pe segmentul oncologic au fost cele abdominale, constituind circa 60% din totalul examinarilor (1.828 RMN-uri si CT-uri). Ponderea ridicata a acestora se datoreaza utilizarii pe scara larga in practica oncologica, atat pentru a diagnostica diverse forme de cancer care se dezvolta in zona abdominala, dar si pentru a monitoriza o eventuala metastazare.
Prin intermediul examinarii abdominale, medicul imagist poate evalua unele dintre cele mai agresive tipuri de cancer.
De asemenea, investigatia este indicata in cancerul colorectal, aflat printre primele trei tipuri de cancer care afecteaza deopotriva populatia masculina si feminina.
„Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului este un prilej de a creste nivelul de constientizare al pacientilor oncologici privind importanta monitorizarii post tratament si de a-i incuraja sa nu amane controlul medical periodic din cauza situatiei pandemice actuale.
Investigatiile imagistice sunt, la ora actuala, o parte importanta a protocolului de evaluare al pacientilor cu afectiuni oncologice, datorita preciziei cu care pot depista anomaliile in stadiul
cel mai incipient.
Acestea permit medicului oncolog sa monitorizeze efectele secundare ale tratamentelor si sa preintampine o eventuala recidiva, contribuind astfel la cresterea sperantei de viata”, afirma Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.
Pe locul al doilea in topul investigatiilor decontate pacientilor oncologici s-au aflat investigatiile craniene, cu un procent de 12% din numarul total (378 de investigatii).
Desi cancerul cerebral are o incidenta scazuta la nivel mondial – 1.7% 2 din cazurile de cancer, metastazele cerebrale sunt o complicatie frecventa asociata bolilor oncologice. Aproximativ
15 – 30% dintre pacientii cu forme de cancer pulmonar, cancer de san si melanom pot dezvolta tumori secundare la nivel cranian, iar metoda indicata pentru depistarea acestora este RMN-ul.
Totodata, doar 11% dintre pacientii programului „Monitor 2” (336 de investigatii) au solicitat examinari ale regiunii toracice, in principal CT-uri pulmonare, in conditiile in care, in Romania, cancerul pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor, iar un roman moare in fiecare ora de aceasta afectiune, ca urmare a subdiagnosticarii.
De asemenea, un segment important a fost reprezentat de investigatiile de monitorizare pentru cancerele feminine, reprezentand o pondere de circa 8%. Din aceasta categorie fac parte investigatiile RMN pelvine si de san, recomandate in detrimentul CT-ului in analiza cancerelor ginecologice frecvente, cum sunt cancerul de col, de uter, ovarian si endometrial, dar si a cancerului mamar, principala afectiune maligna intalnita la femei.
In aceste cazuri, investigatia RMN permite depistarea cu precizie a tesutului tumoral restant dupa interventii chirurgicale, evaluarea raspunsului la chimioterapie a unui neoplasm, dar si confirmarea unei suspiciuni de recidiva tumorala locala.
Restul investigatiilor imagistice solicitate de pacientii oncologici au fost investigatiile de coloana vertebrala si examinarile la nivelul extremitatilor (brat, mana, glezna, sold, genunchi, gamba, umar).
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…