Care sunt cele mai bune surse naturale de antioxidanți

Antioxidanţii sunt substanţe, fie ele vitamine sau minerale, care ajută organismul să lupte împotriva produşilor nocivi rezultaţi în urma reacţiilor chimice din corp, numiţi radicali liberi. „Aceştia au nevoie de oxigen pentru a se neutraliza şi astfel asupra organismului se exercită în permanenţă un stres oxidativ. Când agresiunea e prea puternică, aceasta determină leziuni celulare multiple, cu rol important în apariţia cancerului“, explică doctorul Radu Voiosu, medic primar gastroenterology.

Organismul uman produce în mod natural antioxidanţi care inhibă acţiunea radicalilor liberi. Când stresul oxidativ este prea mare, situaţie întâlnită în cazul persoanelor care fac un efort fizic sau intelectual mai mare sau care locuiesc în oraşe aglomerate şi poluate, corpul trebuie ajutat cu antioxidanţi din exterior.

„Sunt trei antioxidanţi principali: vitaminele A, C şi E, care se găsesc atât în fructe şi legume, dar şi în medicamente. Din punct de vedere al structurii chimice, antioxidanţii artificiali şi naturali sunt identici. S-a constatat însă că cei naturali sunt mai bine utilizaţi de organism“, spune doctorul Voiosu.

Fructele şi legumele închise la culoare, de tipul roşiilor, fructelor de pădure, afinelor sau morcovilor au conţinutul cel mai mare de antioxidanţi. „Din alimentaţie este bine să luăm principalii antioxidanţi, cum sunt vitaminele sau mineralele (magneziul, fosforul sau calciul).

Elemente precum zincul sau seleniul, şi ele cu o acţiune puternic antioxidantă, le putem lua din preparate speciale care sunt pe piaţă“, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

O jumătate de kilogram de legume zilnic

Pentru ca organismul să-şi ia exact cantitatea de care are nevoie de antioxidanţi, specialiştii îţi recomandă să consumi cât mai multe fructe şi legume într-o zi. „Dacă mănânci o jumătate de kilogram de legume zilnic, organismul va lua atât cât are el nevoie“, subliniază profesorul Mencinicopschi. Suplimentele sunt indicate în situaţii speciale, cum sunt sarcina, efortul fizic susţinut sau convalescenţa.

Mănâncă fructele imediat după ce le-ai curăţat

Cel mai important antioxidant, vitamina C sau acidul ascorbic, e inactivat într-un timp foarte scurt în urma expunerii la aer. De aceea, consumă fructele sau legumele care conţin această vitamină la scurt timp după ce le-ai tăiat sau le-ai curăţat de coajă.

De asemenea, şi fierberea alimentelor este dăunătoare, deoarece orice procedeu de încălzire la peste 60 de grade Celsius inactivează acest antioxidant. Măceşele, ardeiul, vişinele sau merele au cea mai mare cantitate de acid ascorbic, mult mai mare decât cunoscutele citrice.

Celălalt antioxidant esenţial, vitamina A, se găseşte în legume, unt şi ficat. Vitamina E se regăseşte în uleiuri, făină, nuci şi unele produse lactate.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: