Antioxidanţii sunt substanţe, fie ele vitamine sau minerale, care ajută organismul să lupte împotriva produşilor nocivi rezultaţi în urma reacţiilor chimice din corp, numiţi radicali liberi. „Aceştia au nevoie de oxigen pentru a se neutraliza şi astfel asupra organismului se exercită în permanenţă un stres oxidativ. Când agresiunea e prea puternică, aceasta determină leziuni celulare multiple, cu rol important în apariţia cancerului“, explică doctorul Radu Voiosu, medic primar gastroenterology.
Organismul uman produce în mod natural antioxidanţi care inhibă acţiunea radicalilor liberi. Când stresul oxidativ este prea mare, situaţie întâlnită în cazul persoanelor care fac un efort fizic sau intelectual mai mare sau care locuiesc în oraşe aglomerate şi poluate, corpul trebuie ajutat cu antioxidanţi din exterior.
„Sunt trei antioxidanţi principali: vitaminele A, C şi E, care se găsesc atât în fructe şi legume, dar şi în medicamente. Din punct de vedere al structurii chimice, antioxidanţii artificiali şi naturali sunt identici. S-a constatat însă că cei naturali sunt mai bine utilizaţi de organism“, spune doctorul Voiosu.
Fructele şi legumele închise la culoare, de tipul roşiilor, fructelor de pădure, afinelor sau morcovilor au conţinutul cel mai mare de antioxidanţi. „Din alimentaţie este bine să luăm principalii antioxidanţi, cum sunt vitaminele sau mineralele (magneziul, fosforul sau calciul).
Elemente precum zincul sau seleniul, şi ele cu o acţiune puternic antioxidantă, le putem lua din preparate speciale care sunt pe piaţă“, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
O jumătate de kilogram de legume zilnic
Pentru ca organismul să-şi ia exact cantitatea de care are nevoie de antioxidanţi, specialiştii îţi recomandă să consumi cât mai multe fructe şi legume într-o zi. „Dacă mănânci o jumătate de kilogram de legume zilnic, organismul va lua atât cât are el nevoie“, subliniază profesorul Mencinicopschi. Suplimentele sunt indicate în situaţii speciale, cum sunt sarcina, efortul fizic susţinut sau convalescenţa.
Mănâncă fructele imediat după ce le-ai curăţat
Cel mai important antioxidant, vitamina C sau acidul ascorbic, e inactivat într-un timp foarte scurt în urma expunerii la aer. De aceea, consumă fructele sau legumele care conţin această vitamină la scurt timp după ce le-ai tăiat sau le-ai curăţat de coajă.
De asemenea, şi fierberea alimentelor este dăunătoare, deoarece orice procedeu de încălzire la peste 60 de grade Celsius inactivează acest antioxidant. Măceşele, ardeiul, vişinele sau merele au cea mai mare cantitate de acid ascorbic, mult mai mare decât cunoscutele citrice.
Celălalt antioxidant esenţial, vitamina A, se găseşte în legume, unt şi ficat. Vitamina E se regăseşte în uleiuri, făină, nuci şi unele produse lactate.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…