Din cuprinsul articolului
Cele mai bune și mai nocive alimente pentru creierul tău. Creierul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru. Nu numai că ajută toate sistemele să funcționeze bine, dar ajută și alte organe, cum ar fi inima, plămânii și rinichii, să își îndeplinească bine funcțiile.
Prin urmare, este important să-l menții hrănit și sănătos, astfel încât creierul să rămână în stare optimă cu o dietă bună. În timp ce multe alimente sănătoase au un impact uimitor asupra sănătății creierului, cum ar fi fructele și legumele colorate, grăsimile, proteinele, vitaminele și mineralele ajută la construirea țesutului creierului și reduc inflamația, altele pot avea rezultate cu totul opuse.
Alimentele care se potrivesc sănătății creierului ajută la reglarea funcției cognitive, îmbunătățesc memoria și te fac ascuțit, alert și rațional, în timp ce cele care au un impact negativ cresc riscul de boli degenerative precum demența, Alzheimer, Parkinson etc.
Potrivit estimărilor, demența va afecta peste 65 de milioane de oameni din intreaga lume pana în 2030. Din fericire, poți contribui la reducerea riscului de boală prin eliminarea anumitor alimente din dieta ta.
Cele mai bune alimente pentru creier
Aruncă o privire la cele mai bune alimente pentru creierul tău:
- Fructe de pădure: Fructele de pădure sunt încărcate cu antioxidanți care dau un mare impuls puterii creierului. Căpșunile, afinele și murele pot fi consumate fie ca fructe, în salate, fie chiar ca smoothie-uri de dimineață la micul dejun. Aceste fructe de culoare închisă sunt bogate în flavonoide care ajută la reducerea inflamației și îmbunătățesc semnificativ viteza cu care creierul poate procesa informații. Experții în sănătate spun că flavonoidele ajută la scăderea stresului oxidativ în celulele corpului, care afectează funcția creierului.
- Ouă: Ouăle sunt o mare putere de proteine. Pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt versatile și pot fi preparate fie ca omletă, poșate sau prăjite. Încărcate cu nutrienți precum colina și luteina, ouăle susțin funcția creierului și vă ajută să vă faceți ascuțit și inteligent. Potrivit experților în sănătate, trebuie să mănânci cel puțin un ou pe zi pentru a obține doza zilnică de proteine.
- Pește gras: Peștii precum somonul și heringul sunt extrem de bogati în acizi grași Omega-3, care măresc volumul creierului și ajută la îmbunătățirea raționamentului și a gândirii logice. Acești pești plini de antioxidanți încetinesc, de asemenea, declinul cognitiv și reduc riscul de a dezvolta boli care încetinesc creierul. Experții în sănătate recomandă să adăugați pește gras de cel puțin trei ori pe săptămână în dieta dumneavoastră pentru a obține cantități mari de acizi grași și pentru a oferi un impuls extraordinar sănătății creierului dumneavoastră.
- Nuci: Nucile sunt una dintre cele mai sănătoase surse de nutrienți care ajută la îmbunătățirea semnificativă a markerilor de sănătate. Cercetările arată că încorporarea nucilor în dieta zilnică poate îmbunătăți funcția creierului și poate reduce riscul de declin cognitiv atât la copiii în creștere, cât și la adulții mai în vârstă. Persoanele care mănâncă nuci, încărcate cu grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamina E au în mod regulat o memorie mai ascuțită în comparație cu cei care nu o fac.
Cele mai nocive produse pentru creier
Câteva alimente care nu sunt bune pentru creier sunt:
- Zahăr: Zahărul și băuturile încărcate cu el, cum ar fi sifonul, băuturile energizante și sucuri de fructe sunt unul dintre cele mai rele alimente nu doar pentru creier, ci și pentru sănătate în general. Un aport ridicat de aceste băuturi dulci crește riscul de diabet și boli de inimă și se adaugă la creșterea nesănătoasă în greutate, în afară de faptul că vă rănește creierul. Un consum excesiv de băuturi dulci crește șansele de a dezvolta Alzheimer și demență.
- Hrana procesată: Alimentele procesate sunt pline de zahăr, grăsimi adăugate și sodiu – o combinație mortală care nu face decât să vă înrăutățească sănătatea generală. Aceste alimente includ chipsuri, dulciuri, tăiței instant, floricele de porumb instant, sosuri cumpărate din magazin și mâncăruri gata preparate. Aceste alimente sunt de obicei bogate în calorii și extrem de sărace în alți nutrienți, provocând creșterea în greutate, ceea ce vă afectează sănătatea creierului.
- Alcool: Alcoolul, ca și alte alimente proaste, nu face bine nici funcției creierului, nici sănătății în general. Consumul cronic de alcool are ca rezultat o reducere a volumului creierului, modificări metabolice și perturbarea neurotransmițătorilor, care sunt substanțe chimice pe care creierul le folosește pentru a comunica. Persoanele cu alcoolism au adesea o deficiență a diverșilor nutrienți, care are un impact direct asupra funcționării creierului.