Sari la conținut

Care sunt cele 3 „valuri” de îmbătrânire a creierului. Apar înainte de 60 de ani

creier
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Imbatranirea creierului

Vârste de îmbătrânire a creierului. Oamenii încep să se simtă „bătrâni” la vârste și momente diferite, fie că împlinesc  60, 70 sau 80 de ani. Cu toate acestea, creierul  trece prin trei „vârfuri de îmbătrânire” distincte de-a lungul vieții noastre, potrivit unui nou studiu.

Experții au identificat că nivelurile a 13 proteine ​​legate de îmbătrânirea creierului cresc la 57, 70 și 78.

Iar acest lucru, potrivit oamenilor de știință, ar putea însemna că aceste vârste sunt cruciale pentru intervenții care să ajute la menținerea creierului mai sănătos pentru mai mult timp.

Imagine creată au AI

Cele 3 vârste-cheie la care creierul îmbătrânește, potrivit științei

Cercetarea a fost condusă de o echipă de la primul spital afiliat al Universității Zhengzhou din China a analizat concentrația a aproximativ 3.000 de proteine ​​în plasma sanguină a aproape 5.000 de britanici cu vârsta cuprinsă între 45 și 82 de ani.

Analiza a arătat că 13 proteine ​​strâns legate de îmbătrânirea creierului formează trei vârfuri legate de vârstă la 57, 70 și 78 de ani.

O proteină în special, numită Brevican (BCAN), este asociată cu apariția demenței, accident vascular cerebral și probleme de mișcare. O altă proteină, numită GDF15, a fost, de asemenea, legată de bolile legate de vârstă.

Autorii au spus că vârfurile acestor 13 proteine ​​pot reflecta schimbări în sănătatea creierului uman la aceste vârste specifice.

Acestea ar putea fi momente importante pentru a lua în considerare intervenții în procesul de îmbătrânire a creierului. Intervențiile ar putea ajuta la întârzierea apariției unor boli precum demența.

1,5 miliarde de oameni peste 65 de ani până în 2050

Publicat în revista Nature Aging, studiul avertizează că până în 2050, se estimează că numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste va depăși 1,5 miliarde la nivel global, subliniind necesitatea unei înțelegeri mai profunde a procesului de îmbătrânire.

„Am descoperit că sfârșitul deceniului al cincilea este un punct de timp potențial de debut pentru îmbătrânirea creierului. În plus, studiul nostru a sugerat că vârsta de 70 de ani și sfârșitul vârstei de 70 sunt, de asemenea, momente esențiale în îmbătrânirea creierului”, au spus cercetătorii.

Aceste descoperiri contribuie la eliminarea lacunelor de cunoștințe esențiale în clarificarea mecanismelor moleculare ale îmbătrânirii creierului. Implicațiile vizează dezvoltarea viitoare a biomarkerilor pentru îmbătrânirea creierului precum și ținte terapeutice personalizate pentru tulburările cerebrale ulterioare legate de vârstă.

Descoperirea are loc la doar câteva luni după ce cercetări separate au evidențiat și deceniile de viață în care corpul îmbătrânește cel mai mult, contrar ideii că îmbătrânirea are loc treptat.

În septembrie, echipa de oameni de știință de la Stanford a stabilit că schimbările legate de vârstă, inclusiv încetinirea metabolismului, încrețirea pielii și tendința crescută la boli, prezintă vârfuri semnificative la vârsta de 44 și 60 de ani.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel