Din cuprinsul articolului
Când se gândesc la sănătatea creierului, oamenii se pot îngrijora adesea de afecțiuni precum boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, cu care se estimează că 6,2 milioane de adulți în vârstă din Statele Unite trăiesc în 2021.
Totuși, riscul unor afecțiuni neurodegenerative nu ar trebui să fie singurul motiv pentru a ne îngriji creierele de-a lungul vieții.
Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru îmbătrânește în mod natural alături de noi, ducând la efecte precum memorie neuniformă și masă cerebrală redusă.
Cu toate acestea, există modalități de a menține creierul „în formă” mai mult timp și de a încetini îmbătrânirea inevitabilă. Există, de asemenea, câțiva factori cheie care influențează cât de sănătos creierul rămâne pe tot parcursul vieții.
Există dovezi puternice că sănătatea creierului și a sănătății cardiovasculare sunt strâns legate, astfel încât deteriorarea inimii și a sistemului vascular poate afecta negativ creierul.
AHA a venit cu Life’s Simple 7 în 2017. Acest scurt ghid numește șapte factori cheie care trebuie luați în considerare atunci când vine vorba de sănătatea cardiovasculară.
Potrivit AHA, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, glicemia crescută, un stil de viață sedentar, o dietă slabă, un indice ridicat de masă corporală (IMC) și fumatul pun în pericol sănătatea cardiovasculară.
Cu toate acestea, vestea bună este că aceștia sunt toți factorii de mediu pe care indivizii ar putea să îi ia măsuri pentru a le modifica.
Acum, într-o nouă declarație științifică care apare în revista Stroke, AHA reiterează importanța acestor șapte factori pentru a menține sănătatea nu numai a sistemului cardiovascular, ci și a creierului.
„Mulți oameni cred că hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și alți factori de risc afectează doar sănătatea inimii, însă acești factori de risc ne afectează sănătatea creierului”, spune dr. Ronald M. Lazar, doctor la catedra pentru învățare și memorie în îmbătrânire și director al Evelyn F. McKnight Brain Institute de la Universitatea din Alabama la Birmingham School of Medicine.
Dr. Lazar, care este primul autor al declarației științifice, observă, de asemenea, că este mai probabil ca pacienții să acorde atenție importanței abordării factorilor de risc modificabili dacă ar înțelege legăturile.
Această declarație științifică oferă, de fapt, îndrumări pentru clinicienii de asistență primară, instruindu-i cu privire la ce să aibă grijă atunci când își sfătuiesc pacienții cu privire la menținerea sau îmbunătățirea sănătății creierului.
„Îngrijirea primară este casa potrivită pentru eforturile bazate pe practică pentru a preveni sau amâna declinul cognitiv”, notează Dr. Lazar. El continuă să explice:
„Medicii sunt cei mai în măsură să identifice și să monitorizeze factorii de risc precoce și să monitorizeze pe tot parcursul vieții. Prevenirea nu începe la vârste mai înaintate; există de-a lungul continuumului asistenței medicale de la pediatrie până la maturitate.”
În plus față de Life’s Simple 7, autorii declarației susțin că alți șase factori sunt esențiali atunci când vine vorba de sănătatea creierului.
„Studiile au arătat că aceste domenii sunt afectate de factori care se află sub controlul nostru pentru a se schimba. Prevenirea și atenuarea sunt importante, deoarece odată ce persoanele au probleme cognitive, opțiunile actuale de tratament sunt foarte limitate ”, explică Dr. Lazar.
Autorii declarației științifice scriu că cercetările au legat depresia de demență și că izolarea și singurătatea sunt factori dovediți care contribuie la declinul cognitiv.
„Consumul excesiv și prelungit de alcool”, scriu ei, „poate duce la leziuni cerebrale prin neurotoxicitate, deficiență nutrițională, neuroinflamare și modificări ale sistemelor de neurotransmițători”. Sistemele de neurotransmițători asigură comunicarea între celulele creierului și contribuie la comunicarea dintre creier și alte celule din tot corpul.
Somnul slab, care poate rezulta din diferite tulburări de somn, are, de asemenea, legături cu diferite forme de declin cognitiv. Experții afirmă că multe studii observaționale au confirmat această asociere, dând exemplul cercetărilor care arată că insomnia poate contribui la demența vasculară.
Experții au identificat, de asemenea, o legătură între mai puțină educație și declinul cognitiv. Dimpotrivă, un nivel mai ridicat de educație pare să ajute la protejarea și menținerea abilităților cognitive și au existat chiar unele dovezi care sugerează că ar putea „duce la o rezervă cognitivă mai mare, care le permite oamenilor să mențină funcția cognitivă în ciuda patologiei creierului”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…