Infectiile respiratorii sunt printre cele mai frecvente afectiuni, fiind cel mai adesea corelate cu modificarile climatice sezoniere, schimbarile bruste de temperatura, poluarea sau agentii patogeni din aer. Toate acestea afecteaza in special caile aeriene superioare, supuse contactului direct cu agentii externi si care pot capata un caracter acut, ce se poate manifesta prin laringita, amigdalita, bronsita, rinita sau sinuzita.
Expunerea directa si constanta a sistemului respirator la substantele patogene din aer (precum bacterii, virusuri, praf, alergeni)constituie principala cauza a aparitiei acestor infectii. Exista totusi si alti factori care influenteaza predispozitia catre un anume tip de infectie. In cazul unui sistem imunitar slabit, mucoasa bucala nu mai ofera protectie impotriva bacteriilor, virusurilor sau fungilor si declanseaza fie o reactie alergica, fie o infectie la nivelul cailor respiratorii. Alte cauze sunt determinate de :
– Epuizarea fizica
– Infectiile anterioare
- Stresul
- Alergiile sezoniere sau reactiile alergice la nivelul nasului si gatului
- Fumatul excesiv
Care sunt simptomele?
Manifestarile clinice variaza in functie de tipul infectiei respiratorii. Simptomele debuteaza in multe cazuri asemenea unei raceli, insa evolueaza cu semnale specifice:
- frisoane si febra
- secretie nazala abundenta
- dureri in gat si dificultate la inghitirea alimentelor
- stranuturi constante si tuse ce poate fi insotita de expectoratie
- stare generala de rau si oboseala
Evolutia infectiilor respiratorii poate fi adesea haotica, deoarece acestea se pot raspandi foarte usor in interiorul organismului. Acest lucru este cauzat de faptul ca toate componentele sistemului respirator (gura, nas, sinusuri, gat, laringe, trahee si plamani) formeaza impreuna un sistem care este in mod deosebit expus influentelor exterioare (praf, fum, emisii de gaze, bacterii, virusuri si fungi), acestea fiind transportate cu usurinta dintr-un mediu in altul. Tocmai de aceea, pentru prevenirea raspandirii infectiilor de la o zona la alta, sunt adesea recomandate tratamente ce actioneaza la nivelul intregului tract respirator.